Закарпаття: У пунктах переходів на кордонах зі Словаччиною та Угорщиною катастрофічними темпами збільшуються автомобільні черги

За останні дні нарощується потік вантажних автомобілів у бік України на прикордонних переходах Словаччини та Угорщини. Не отримавши дозволи на проїзд територією Польщі, російські та білоруські перевізники перемістили свої маршрути транспортування вантажів на найближчі за відстанню словацько-український та угорсько-український автомобільні прикордонні переходи “Вишнє Нємецке” – “Ужгород” та “Загонь” – “Тиса” (Чоп).

Контрольно-пропускні пункти на словацько-українському та угорсько-українському прикордонних переходах виявилися неготовими до оперативного пропуску збільшеної кількості учасників транскордонного руху.

За оперативними даними Михаловецької митниці Словаччини, що здійснює митний контроль на переході “Вишнє Нємецке”, тривалість перебування вантажних автомобілів у черзі для проїзду в Україну 25-26 січня становила близько 1400 хв., а сьогодні вранці – 1800 хв. Натомість для в’їзду з України на територію Словаччини, за даними словацької митниці, водіям вантажівок слід очікувати в черзі відповідно 360 хв. Довжина колони автомобілів до словацько-українського переходу “Вишнє Нємецке” сягнула за 12 км.

Тенденція до наростання потоку вантажних автомобілів спостерігається і на угорсько-українському автомобільному переході “Загонь” – “Тиса” (Чоп). За даними угорської митниці, тривалість перебування вантажівок у черзі на виїзд в Україну з території Угорщини збільшилася до 6 год., а на в’їзд в Угорщину – до 3 год. (станом на 6 год. 28 січня).

Серед причин збільшення автомобільних черг угорські митники називають наростання обсягів транспортних вантажних перевезень та посилення контролю з боку українських митників.

Укрінформ