Site icon zakarpatpost.net

Українці купили рекордну кількість готівкової валюти

Національний банк зафіксував різке зростання обсягів закупівлі готівкової іноземної валюти населенням. За останні чотири місяці минулого року з банківської системи було вилучено $ 6,1 млрд, що становить більш ніж 80% відтоку валюти за весь 2010 рік, пише “КоммерсантЪ-Украина” в статті “Долар беруть на руки”.
Експерти вважають, що негативна тенденція доларизації економіки в найближчий рік може посилитися. За 2010 рік приріст готівкових доларів і євро поза банківською системою склав $ 7,3 млрд, що лише трохи менше, ніж у 2009 році – $ 9,7 млрд, наголошується в опублікованому в п’ятницю звіті Нацбанку про платіжний баланс України.
Незважаючи на стабілізацію курсу гривні, відтік валюти з банків в останні чотири місяці минулого року посилився – $ 6,1 млрд. При цьому обсяг купівлі валюти населенням у грудні перевищив її продаж і склав рекордну в минулому році суму – $ 1,7 млрд, зазначає КоммерсантЪ. Концентрацію іноземної валюти поза банківською системою начальник відділу аналізу фінансових ринків ІНГ Банк Україна Олександр Печеріцин пояснив “відновленням купівельного попиту, що стимулює сірий імпорт, особливо наприкінці року – перед новорічними святами”.

З ним згодний президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. “Пік закупівлі валюти спостерігається наприкінці року, потім йде невеличке затишшя до весни, – говорить експерт. – Проте минулого року сезонний чинник було посилено відновленням купівельного попиту, чим і пояснюється таке різке зростання скупки валюти наприкінці року”. До того ж голова НБУ Володимир Стельмах заявляв, що до кінця року курс долара може перевищити 8 грн/$. “Частково сплеск пояснюється посиленням девальваційних настроїв”, – додає пан Печеріцин.

Профіцит платіжного балансу в 2010 році склав $ 5,09 млрд (у 2009 році дефіцит $ 13,7 млрд). Дефіцит поточного рахунку (- $ 2,6 млрд) було перекрито профіцитом за фінансовим рахунком, зокрема, завдяки кредитуванню МВФ і зростанню на 22% притоку прямих іноземних інвестицій (+ $ 5,7 млрд).

Обсяг іноземної валюти на руках у населення в 2011 році може виявитися навіть більшим, ніж минулого року, прогнозують економісти. “Враховуючи, що більша частина цієї валюти купується не населенням, а бізнесом для сірих схем, таке зростання закупівель означає збільшення в країні частки тіньової економіки. Більше того, цей фактор здатний звести до нуля зусилля Нацбанку і уряду з поліпшення поточного рахунку платіжного балансу”, – вважає економіст ІК BG Capital Віталій Ваврищук.

“КоммерсантЪ-Украина”

Exit mobile version