Ужгородський міський центр зайнятості: підсумки 2010 року та пріоритетні напрямки роботи на 2011 рік

Визначальними для створення виваженої соціальної політики держави залишаються проблеми зайнятості населення та регулювання відносин на ринку праці з усіма її аспектами. Адже забезпечення роботою – основа добробуту людини. Важливим фактором нормалізації процесів на ринку праці Ужгорода  є стабілізація обсягів виробництва,  інвестиційних процесів, створення внаслідок цього  робочих місць та збереження ефективно існуючих робочих місць.
Активна державна політика сприяння зайнятості населення дала змогу поліпшити рівень працевлаштування. Вирішенню питань зайнятості сприяли заходи, спрямовані на закріплення позитивних тенденцій розвитку економіки міста, в першу чергу за рахунок створення нових робочих місць шляхом залучення іноземних та вітчизняних інвестицій, підтримки розвитку малого та середнього бізнесу, спонукання до самозайнятості.

Проведення спільних заходів дозволили розширити сферу прикладання праці. У 2010 році Ужгородський міський центр зайнятості одержав інформацію про створення 2238 робочих місць, у т.ч. 378 підтверджені звітами 5-ПН, отриманими від юридичних осіб, 1860 робочих місць – унаслідок укладання трудових угод, зареєстрованих у центрі зайнятості між роботодавцями та найманими працівниками.

Також позитивний вплив на вирішення питань зайнятості відіграє тісна співпраця центру зайнятості з міськвиконкомом, громадськими об’єднаннями роботодавців, керівниками підприємств, установ, організацій, іншими соціальними партнерами завдяки встановленню партнерських стосунків, врахуванню інтересів роботодавців, наданню відповідних соціальних послуг на якісно новому рівні.  Свідченням цього є збільшення кількості підприємств, установ та організацій, які подають інформацію в міський центр зайнятості про наявність вільних робочих місць та вакантних посад. Так, на 1 січня 2011 року за даними центру зайнятості на підприємствах, установах, в організаціях нараховувалося 430 вільних робочих місць, на які є потреба в працівниках для заміщення даних робочих місць, у тому числі за робітничими професіями – 284 робочих місць, 133 посади для службовців службовців, 13 робочих місць, які не потребують спеціальної підготовки. Найбільше працівників потребують підприємства обробної промисловості, оптової і роздрібної торгівлі, транспорту та зв’язку, установи і організації державного управління. У результаті ділових відносин із роботодавцями, постійного оновлення бази даних про вільні робочі місця та вакантні посади, навантаження на одне робоче місце за останній період знизилось і складає 2 особи на 1 робоче місце.

Про роботу центру зайнятості свідчать основні показники його діяльності. У 2010 році шукали роботу через центр зайнятості 3873 особи, за сприяння центру зайнятості працевлаштовані 1867 осіб, 44 особи виявили бажання займатись підприємницькою діяльністю, пройшли відповідний курс навчання, підготували та захистили бізнес-плани і отримали одноразову виплату допомоги по безробіттю для започаткування власної справи. 126 безробітних працевлаштовані на дотаційні робочі місця, створені роботодавцями в рахунок відшкодування Фондом соціального страхування на випадок безробіття витрат на заробітну плату прийнятих працівників, 12 осіб працевлаштовані на заброньовані робочі місця.

Тимчасовим заходом, що знімає напругу на ринку праці, є організація  громадських робіт. В оплачуваних громадських роботах брали участь 270 осіб, у тому числі за рахунок коштів Фонду 198 осіб,  72 особи – за рахунок коштів підприємств. Загальна кількість відпрацьованих  людино-годин 3478, використано 190,8 т. грн., із них 150 т. грн. за рахунок коштів Фонду. Незайняті трудовою діяльністю особи, у яких закінчилась виплата допомоги по безробіттю, залучались до участі у громадських роботах на таких об’єктах соціальної сфери:  міська організація Товариства Червоного Хреста України; центральна міська клінічна лікарня; медико-соціальний реабілітаційний центр “Дорога життя”; КП „Комбінат комунальних підприємств”, управління праці та соціально захисту населення, онкодиспансер та інші.

Сьогоднішній ринок праці висуває більш високі вимоги до робочої сили, тому все більшого значення набуває професійне навчання безробітних.

Торік понад 330 осіб проходили професійне навчання, у т.ч. 46 осіб – підготовку та перепідготовку за такими напрямками: продавці продовольчих та непродовольчих товарів, кухарі, манікюрниця, перукар, охоронник, оператор комп’ютерного набору, секретар керівника, курси підвищення кваліфікації „Бухгалтерський облік за національними стандартами”, курси „Основи комп’ютерної грамотності”, курси „Вивчення питань з охорони праці”, курси „Вивчення правил безпечної експлуатації парових і водогрійних котлів”. 85 осіб проходили стажування безпосередньо на робочих місцях, 12 осіб – індивідуальне навчання.

Задля психологічної підтримки громадян, які тимчасово залишились без роботи, активізації їх власних зусиль та впевненості в собі в період пошуку роботи спеціалісти центру зайнятості проводять профорієнтаційні заходи, масові та цільові семінари, на яких безробітним надаються послуги психолога, корисні поради для співбесіди з роботодавцями, розвиваються можливості та перспективи для самостійного працевлаштування.

Торік Ужгородським міським центром зайнятості було проведено 165 інформаційно-довідкових семінарів, у яких взяли участь 1710 осіб, 50 семінарів з орієнтації на підприємницьку діяльність (близько 700 осіб) 193 семінари з техніки пошуку роботи (взяли участь 2352 осіб).

Організація проведення семінарів, ярмарок вакансій, круглих столів, у яких безпосередню участь беруть керівники підприємств, установ та організацій міста, представники кадрових служб, фізичні особи, які використовують найману працю, фахівці служби зайнятості та незайняті трудовою діяльністю громадяни, надає можливість спільними зусиллями вирішувати проблеми працевлаштування та кадрового забезпечення роботодавців.

Ще одним із основних напрямків роботи центру зайнятості є робота по захисту прав найманих працівників. Роз’яснення питань трудового законодавства, переваг  роботи в офіційному секторі економіки сприяє легалізації найманої робочої сили. Тільки торік офіційно зареєстровано більше 1860 трудових угод між підприємцями-фізичними особами та найманими працівниками.

Багато уваги приділяється працевлаштуванню молоді, соціально незахищених верств населення, осіб з обмеженими фізичними можливостями. На виконання заходів міської Програми сприяння зайнятості населення на 2010-2011 р. відповідними розпорядженнями  міськвиконкому „Про бронювання робочих місць на підприємствах, організаціях установах для працевлаштування соціально незахищених категорій громадян” на 10 підприємствах заброньовано 13 робочих місць, у т.ч. для жінок, які мають дітей до 6 років, одиноких матерів, які мають дітей до 14 років або дітей-інвалідів – 3 робочі місця, випускників ЗОШ – 3, випускників ПТУ- 2, випускників вищих навчальних закладів – 2.

Упродовж року на обліку у центрі зайнятості перебували 620 осіб, які підпадають під дію 5% квоти. Працевлаштована 151 особа, із них 12 осіб – на заброньовані робочі місця. У зв’язку із змінами в організації виробництва продовжується процес вивільнення працівників. Загальна кількість вивільнених з підприємств міста протягом 2010 року фактично склала 327 осіб, що менше  ніж у 2009 році майже вдвічі (731 особа).

Для вирішення питань зайнятості населення міста, забезпечення потреби в роботі всіх верств населення, необхідна реальна підтримка з боку керівництва міста в питаннях усунення тіньової зайнятості, подання інформації про вакансії та потребу у працівниках роботодавцями, підвищення якості заброньованих робочих місць.

Для ширшого залучення безробітних до участі в оплачуваних громадських роботах, у тому числі і на виконання робіт по благоустрою та прибиранню міста, необхідним є виділення коштів з бюджету міста на проведення оплачуваних громадських робіт на підприємствах комунальної власності.

Позитивна динаміка у сфері зайнятості неможлива без тісної співпраці центру зайнятості з роботодавцями, які є соціальними партнерами реалізації державної політики зайнятості населення. Традиційними для  Ужгородського міського центру зайнятості стали дні  відкритих дверей, міні-ярмарки вакансій, ярмарки вакансій та професій, зустрічі за „круглим столом”, щотижневі семінари з керівниками та представниками кадрових служб підприємств. Тематика семінарів міняється залежно від ситуації на ринку праці і змін законодавчої бази, але постійно порушуються питання про стан локального ринку праці, основні тенденції його розвитку, розподіл коштів Фонду загальнообов’язкового соціального страхування на випадок безробіття, юридичні консультації з питань законодавства про працю і зайнятість.

Усе це сприяє наданню соціальних послуг клієнтам центру зайнятості на більш високому рівні, поглибленню партнерських стосунків з роботодавцями та соціальним партнерами, покращенню роботи в цілому. Результатом щоденної. самовідданої праці нашого колективу під керівництвом директора Сергія Олексіюка відзначено, як переможця конкурсу державної служби зайнятості на звання „Кращий колектив року” за номінацією „Кращий колектив року серед районних, міськрайонних, міських та районних у містах центру зайнятості” у 2010 році вручено Перехідний Прапор та плакетку „Кращий колектив 2010 року”.

Олена Когут, начальник відділу взаємодії з роботодавцями Ужгородського міського центру зайнятості