Закарпаття: Під Невицьким замком відновлюють традиції зимового “моржування”

За тиждень до цього ініціатори й організатори, а відтак, активні учасники Віталій Геці, Олександр Чундак, Юрій Качур, Володимир Машкаринець та Мілан Бутрик наводили порядок на березі річки, обстежували дно, облаштовували перехід через дамбу, підходи до води й… просили від вибагливої панянки природи гарної погоди: зі сніж-ком та морозцем. Завчасно домовилися й зі священиком.

І ось  післяобідньої пори на берег річки  почали з’їжджатися автівки, підвозячи бажаючих скупатися. Згодом до них приєднався о. Василь. Після молитви та чину освячення води священик привітав присутніх зі святом, побажав успіхів і всіляких гараздів, здорової енергії і гарного настрою.

За  сим, уже згадувані організатори, підбадьорюючи один одного, закликали  присутніх долучитися до святого обряду та пройти очищення у водах бурхливого Ужа, який володіє величезною енергією і невичерпною силою. За мить зо два десятки чоловіків із молодечим запалом кинулися в воду. Тричі занурившись із головою, мов ошпарені, але задоволені миттю вискакували з води.

Як  розповів кореспонденту «Вістей  Ужгородщини» один із організаторів  заходу Віталій Геці, ідея збереження та відновлення традицій витала у  повітрі вже давно. Але якось  до реалізації та втілення в життя задумів руки не доходили. Лише після новорічних свят було вирішено відзначити одне з найбільших релігійних свят, як годиться.

– Адже вважається, що цього дня звичайна вода наших рік, потічків та озер перетворюється у води священної ріки Йордан, – веде далі Віталій. – А той, хто викупався, змиває з себе всі гріхи. До речі, минулого року кількість бажаючих лізти в ополонку була таки меншою, ніж цього. Прикро, але за такої погоди, цілком не зимової, ми не змогли встановити на річці хрест із льоду. Оскільки таке свято плануємо проводити в Невицькому щороку, сподіваємося на те, що вже наступного Йордана погода посприяє нам і в цьому.

Тетяна Фаліс, “Вісті Ужгородщини”