Міносвіти: В українських школах вчитимуть лише українську та світову літературу

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту пояснило, у чому суть Концепції літературної освіти, затвердженої наказом № 58 Міністерства від 26 січня 2011, і яку літературу вивчатимуть українські школярі.
«Основними завданнями Концепції літературної освіти є вироблення спільних методологічних засад для предметів, що забезпечують літературну освіту в школі («українська література»; «світова література»; інтегрований курс «література (рідна і світова)»; курси за вибором і факультативи); виокремлення та узгодження складових літературної освіти, а також змістового їх забезпечення; визначення структури, етапів і стратегічних завдань літературної освіти на кожному етапі; забезпечення наступності і взаємозв’язку етапів літературної освіти учнів протягом періоду навчання», – йдеться у заяві Міністерства.

Представники відомства наголошують, що згідно з Концепцією у загальноосвітніх закладах із українською мовою навчання передбачено вивчення предметів «Українська література» та «Світова література».

Натомість у середніх школах із навчанням російською чи іншими мовами національних меншин передбачено вивчення «Української літератури» та інтегрованого курсу «Література (рідна і світова)».

Окрім того, курс літератури в 5 – 11 класах розподілили на три етапи вивчення відповідно до вікових особливостей учнів.

Основна школа (5 – 9 класи):
5 – 7 класи – формування потреби до читання (1-й етап);
8 – 9 клас – системне читання (2-й етап).

Старша школа (10 – 11 класи):
10 – 11 класи – творчо-критичне читання (3-й етап).

Нагадаємо, раніше лунала інформація про введення окремого курсу російської літератури до шкільної програми. Відповідно до Концепції літературної освіти таких змін не передбачається.