Володимир Фесенко: Корпус депутатів Верховної Ради можна скоротити до 100 чоловік

«В умовах пропорційної виборчої системи за закритими списками, на мій погляд, можна без проблем скоротити чисельність Верховної Ради, наприклад, до ста депутатів», – заявив голова правління Центру прикладних досліджень «Пента» Володимир Фесенко.
На думку експерта, «урізання» кількості народних обранців в чотири рази «ніяк не відобразиться на її роботі, тому що рішення ухвалюють і працюють фактично декілька десятків депутатів», передає ІМК.

«Це керівництво парламентських комітетів і ключові фігури фракції. Вони ухвалюють всі рішення, а всі інші – це масовка. І тому тут я не бачу проблем саме за пропорційною системою. Але якщо відбудеться (і, скоріше за все, це станеться) перехід до змішаної виборчої системи, то питання про чисельність депутатів буде стояти зовсім інакше. Мені здається, що тут, скоріше за все, буде збережено або нинішній склад Верховної Ради. Якщо і буде скорочення, то не дуже велике», – повідомив Володимир Фесенко.

За словами експерта, більшість народних депутатів не зацікавлені у скороченні депутатського корпусу і, якщо на розгляд ВР буде внесена подібний законопроект, навряд чи він знайде підтримку.

«От давайте уявимо: буде завтра конституційна ініціатива про скорочення чисельність ВР. Буде дуже важко знайти 300 голосів (на підтримку цієї ініціативи – Ред.) навіть всередині парламентської більшості. Це невигідно, і більшість депутатів навіть у парламентській більшості розуміють, що вони в такому випадку не отримають депутатського мандат»”, – підкреслив політолог.

Експерт також зазначив, що на сьогоднішній день ніяких більш-менш офіційних або публічних ініціатив з боку Президента або правлячої партії про скорочення депутатського корпусу не було, тому він ставиться до цієї ідеї зі скепсисом.