Закарпаття: На Міжгірщині старшокласники проектували майбутнє разом із спеціалістами районного центру зайнятості

Спеціалісти Міжгірського центру зайнятості разом з психологом Пилипецької загальноосвітньої школи I-III ступенів В.В. Юраш провели профорієнтаційний урок на тему “Вдало обрана професія — щаслива доля!” В сучасних ринкових умовах за наявності безробіття і конкуренції на ринку праці своєчасний і правильний вибір майбутніми випускниками професії має велике економічне і соціальне значення. Зробити вірний вибір, означає знайти професію, що подобається, відповідає здібностям, знанням, стану здоров’я, і таку, яка у нинішній складний час матиме попит на ринку праці. Якщо професію обрано необдумано, у майбутньому вона принесе молодій людині гіркі розчарування, не дасть можливості у повній мірі розкрити свої здібності та використати наявні можливості.

Разом з психологом учні 11 класів визначали здатність до реальної оцінки своїх можливостей, самооцінки, планувати своє місце в суспільстві, проектувати майбутнє. А також визначали, в чому полягає суть щастя та сенс людського життя. Підсумовуючи, всі дійшли спільної думки: щастя людини — це улюблена справа, яка подобається, дає можливість реалізуватися в житті. Згадали слова українського філософа Г.Сковороди, який казав: “Якщо ти усвідомлюєш для чого ти народжений і працюєш з приємністю — ти щасливий!”

Щоб обраний ними фах згодом не виявився безперспективним та непотрібним, спеціаліст РЦЗ Віталія Бундзяк розповіла учням про правила вибору професії, актуальні професії на ринку праці, стан ринку праці району, професії, які відсутні на місцевому ринку праці, але є перспективними у працевлаштуванні. Школярі ознайомились з послугами, які надає служба зайнятості незайнятому та зайнятому населенню, переглянули банкомат вакансій. Фахівець служби зайнятості зауважила, що нині попитом у роботодавців користуються саме робітничі професії.

Оскільки школярі майже визначились з професіями, які хочуть здобувати в майбутньому, то детально обговорили вимоги до працівників, умови праці, можливість заробітку, навчальні заклади, де можна здобути професії. Найбільше зацікавила всіх розповідь учениці Тетяни, яка рік навчалась у коледжі на бухгалтера і зрозуміла, що ця професія не її покликання. Повернулась у школу для отримання середньої освіти і планує вступити у вищий навчальний заклад та здобути професію актора театру і кіно. Вона мріє здійснити свою дитячу мрію всупереч різним переконанням та грати на столичній сцені.

Для підтвердження правильності вибору професії з учнями проводилось тестування по диференціально-діагностичному опитувальнику (ДДО) за Е. Климовим. Оскільки школярі вже проходили таке тестування у дев’ятому та десятому класах, то результат виявився втішним, бо підтвердилась правильність вибору професії. Виявили зацікавленість діти і до інших видів тестувань: методики виявлення та оцінки оперативної пам’яті, опитувальника професійної спрямованості особистості Д.Голланда, професійного гороскопу. Спеціаліст районного центру зайнятості Оксана Дубів надала одинадцятикласникам вичерпну інформацію щодо результатів тестування.

Сподіваємось, співпраця спеціалістів центру зайнятості з дітьми відіграє позитивну роль у виборі їхнього професійного шляху.

Віталія БУНДЗЯК, провідний спеціаліст відділу активної підтримки безробітних районного центру зайнятості, “Верховина” для mizgir.com.ua