Закарпатська ДПА: Визначено підстави, порядок та особливості проведення документальних позапланових перевірок

Податковим кодексом України більш чітко визначено підстави, порядок та особливості проведення документальних позапланових перевірок.
Так, документальна позапланова перевірка не передбачається у плані роботи органу державної податкової служби і проводиться за наявності хоча б однієї з обставин, визначених ст.78 Кодексу. Обмеження у підставах проведення перевірок платників податків, визначені Кодексом, не поширюються на перевірки, що проводяться на звернення такого платника податків, або перевірки, що проводяться у межах порушеної кримінальної справи.

Особливістю організації позапланової документальної є те, що право на проведення документальної позапланової перевірки платника податків надається лише у випадку, коли йому до початку проведення перевірки вручено під розписку копію наказу про проведення документальної позапланової перевірки.

Тривалість проведення документальних позапланових перевірок, відповідно до ст. 82 Кодексу, не повинна перевищувати: 15 робочих днів –для великих платників податків, 5 робочих днів – для суб’єктів малого підприємництва, 10 робочих днів – для інших платників податків. Продовження строків таких перевірок можливе за рішенням керівника податкового органу не більш як: на 10 робочих днів – для великих платників податків; на 2 робочих дні – для суб’єктів малого підприємництва; на 5 робочих днів – для інших платників податків).

Крім того, відповідно до Кодексу передбачено можливість зупинення перевірки великого платника на загальний строк, що не перевищує 30 робочих днів. Разом з тим, у разі необхідності проведення експертизи, отримання інформації від іноземних державних органів щодо діяльності платника податків, завершення розгляду судом позовів з питань, пов’язаних з предметом перевірки, відновлення платником податків втрачених документів перевірка може бути зупинена на строк, необхідний для завершення таких процедур.

За матеріалами Департаменту податкового контролю юридичних осіб ДПА України