Закарпатське ДАІ: Спрощено порядок проведення технічного огляду

У Департаменті ДАІ МВС України відбулася прес-конференція для представників ЗМІ, на якій йшлося про  спрощення процедури державного технічного огляду транспортних засобів.
Начальник Департаменту ДАІ МВС України Валерій Лозовий нагадав журналістам, що відповідно до внесених змін до Закону України «Про автомобільний  транспорт» постановою  Кабінету Міністрів від 9 липня 2008 року № 606 було затверджено нову редакцію порядку проведення державного технічного огляду.

Однак на сьогодні на виконання доручення керівництва держави Міністерство внутрішніх справ України вживає  заходи  щодо суттєвого спрощення порядку проведення державного технічного огляду. Вказана  процедура державного контролю регулюється багатьма нормативно-правовими актами та відповідно потребує внесення змін до Законів України «Про дорожній рух», «Про міліцію», Кодексу України про адміністративні правопорушення та інших нормативно-правових актів. МВС  України та ДДАІ МВС  проводять  аналіз вказаних  нормативно-правових актів та готуються пропозиції щодо внесення необхідних на  сьогодні  змін.

За словами Валерія Лозового, перший крок щодо спрощення процедури державного технічного огляду був зроблений з прийняттям Податкового кодексу України. Зокрема, скасовано податок з власників транспортних засобів, який  раніше  контролювався під час проходження техогляду.

Одночасно під час  проходження технічного огляду у поточному році необхідно пред’явити квитанцію про сплату податку за 2010 рік. У подальшому така необхідність відпадає у зв’язку з відміною податку.

Наступний крок — це ініціатива міністра внутрішніх справ, яка знайшла підтримку Уряду, Прем’єр-міністра України щодо виключення «медичної довідки» з переліку обов’язкових документів, необхідних для проходження державного технічного огляду.  Тепер  кожних два роки не треба буде водіям бігати по лікарях, аби виготовити таку довідку. Рішення  ДДАІ просте і відверте: ніхто медогляд, скажемо чесно, реально не проходив, більшість   отримувала довідки, так би мовити, «по блату»  або «по знайомству».  Валерій Лозовий на згаданій прес-конференції  розповів, що таку довідку можна придбати різними шляхами і коштує вона,  за свідченням багатьох водіїв, від 100 до 150 гривень. До того ж,  за старими правилами, довідку отримував власник авто, а керував транспортним засобом насправді водій за дорученням.

Опитування багатьох водіїв показало, що таке нововведення отримало схвальні відгуки, адже, чого гріха таїти, у нашій державі існує таке ганебне явище, як корупція. Тож жодні довідки не допоможуть.  Тільки  за умови чесного проходження медогляду, можна  було б  сподіватися якихось позитивних змін.  До речі,  нещодавно у Грузії взагалі відмінили техогляд, і від цього  нічого поганого не сталося. Річ у тім, що автовласник сам добре усвідомлює: від  технічного стану   транспортного засобу залежить його  безпека.

ВЗГ УМВС України у Закарпатській області