Закарпаття: Які завдання хоче зреалізувати у 2011 році гірська Міжгірщина?

Чергову і свою першу нараду в якості голови РДА з головами, секретарями та бухгалтерами місцевих рад Міжгірщини Василь Михайлович Щур відкрив вступним словом і щирими привітаннями з початком нового трудового року і наполегливої праці на благо горян.

Оскільки питання (згідно з порядком денним) належало обговорити досить важливі і серйозні, він запропонував присутнім провести нараду по-діловому, на належному конструктивному рівні.
Відтак надав слово начальнику РЕМ Михайлу Кеміню, так як той наприкінці місяця має чимало проблем зі сплатою коштів за спожиті енергоносії. За свого виступу Михайло Васильович навів кілька фактів відключення медичних закладів із-за несвоєчасної плати за енергоносії. Це практикуватиметься й надалі, якщо електроспоживачі, в тому числі й місцеві ради, не розраховуватимуться у визначені строки, а для цього треба якнайскоріше укласти угоди з РЕМ на електропостачання. Виступ М.В. Кеміня доповнив В.М. Щур, який зазначив, що у цій справі треба негайно навести порядок.

Нарада з головами, секретарями та бухгалтерами місцевих рад МіжгірщиниДалі Василь Михайлович надав слово для виступу заступнику голови РДА Івану Ледиді з питання “Про виконання програми ПРООН “Місцевий розвиток, орієнтований на громаду” та перспективи подальшої реалізації програми у Міжгірському районі”. Іван Степанович наголосив, що всі 8 місцевих рад району, які брали участь у реалізації 8 мікропроектів на загальну суму 868,1 тис. грн., успішно справились з втіленням робочих наміток у життя.
Зокрема, є відрадні результати з реалізації 4 мікропроектів з енергозбереження (вуличне освітлення), 2 — з реконструкції амбулаторії загальної практики-сімейної медицини, по одному мікропроекту з реконструкції дошкільного навчального закладу та енергозбереження (заміни вікон і дверей у дошкільному закладі). Треба відмітити, що на все це з районного та сільських бюджетів використано всього 378,1 тис. грн. та 43,9 тис. грн. коштів територіальних громад сіл та селища. “Донори” проекту ПРООН “Місцевий розвиток, орієнтований на громаду” виділили на їх реалізацію 446, 1 тис. грн. Таким є їх щедрий подарунок Верховині.

Так як головний спеціаліст управління економіки РДА Мирослав Бігар практично очолює районний ресурсний центр розвитку громад Міжгірщини, створений згідно з розпорядженням голови РДА (№ 60 від 19.ІІ.2010 року), йому й було надано слово для оприлюднення конкретних фактів з реалізації цих проектів, які були втілені в життя за активної підтримки ОГ “Чорна рипа” в Новоселиці, ОГ “Кам’янка” — у Синевирі, ОГ “Зелена лоза” — у Лозянському, ОГ “Мрія Карпат” — у Негрівці, ОГ “Промінь” — у Соймах, ОГ “Соколовий камінь” — у Майдані, ОГ “Центр Міжгір’я” — у смт. Міжгір’я, ОГ “Любисток” — у Торуні.

Відповідно до вищеназваних об’єднань громад, без створення яких практично не можна було реалізувати дані проекти ПРООН, у Новоселиці проведено реконструкцію дошкільного навчального виховного закладу (ДНВЗ), Синевирі — лікарської амбулаторії загальної практики-сімейної медицини, Лозянському — вуличне освітлення, те ж саме у Негрівці, Майдані та Соймах, заміна вікон на металопластикові — в ДНВЗ “Сонечко” в райцентрі та реконструкція лікарської амбулаторії загальної практики-сімейної медицини в Торуні. За виступу Мирослава Бігаря демонструвались слайди з конкретним показом зробленого в минулому році.

Аналогічно свій виступ супроводжував показом слайдів і сільський голова Майдану Олександр Маркович. Олександр Олексійович підкреслив, що з тих пір, як він очолив Майданську сільську раду, на території населеного пункту знайшов втілення в життя проект ПРООН, ведеться наполеглива робота з реалізації глобального проекту “Бібліоміст-Україна”, покликаний покращити умови перебування дітей у дошкільному навчальному виховному закладі та проект, спрямований на покращення життя, намагання зробити його цікавим у селі в рамках проекту “Відродження”.

Виступаючий підкреслив, що всього цього не було б, якби він у своїх починаннях не опирався на підтримку активістів ОГ “Соколовий камінь”, членами якого вже стали 120 майданців.

У цілому все вищесказане — це результат наполегливої роботи виконкому сільради і власне сільського голови О.О. Марковича серед горян щодо необхідності побудови кращого життя на кшталт європейського на теренах Верховини.

Тематично його виступ продовжила координатор проекту ПРООН у Закарпатській області Людмила Шурковська, яка відзначила, що перший етап з реалізації даного проекту ПРООН вищеназвані ОГ і місцеві ради пройшли з честю. Про це найкраще говорять за них конкретні справи, досягнення у забезпеченні соціально-економічної підойми Міжгірщини та покращенні добробуту горян.

Нарада з головами, секретарями та бухгалтерами місцевих рад Міжгірщини— Найважливіше у цій справі те, — сказала вона, — що керівники місцевих рад зуміли залучити до неї широке коло громадян. Бо ж розробники і фінансисти проектів ПРООН, як ви відчули, — плідно працювали тільки з тими, хто мав підтримку в територіальних громад. З квітня 2011 року розпочнеться 2 етап реалізації ряду проектних програм з розвитку соціального підприємництва, впровадження енергозберігаючих технологій, розвитку переробних галузей тощо.

Людмила Михайлівна ще раз зауважила, що співпраця місцевих рад Верховини з розробниками та фінансовими “донорами” цих проектів можлива тільки за умови акумулювання коштів у об’єднаннях територіальних громад. З огляду на це Василь Щур доповнив виступ Л. Шурковської тим, що бажаючі взяти участь у реалізації низки проектних програм, можуть отримати підтримку в ресурсному центрі розвитку громад Міжгірщини, який очолює М.М. Бігар.

— Все це варте нашої уваги, — зазначив далі Василь Михайлович, — бо ж досить тільки побачити диво-красу Синевирської лікарської амбулаторії загальної практики-сімейної медицини і ви захопитесь цією важливою справою. Адже вона — це дійсно чудова візитка туристичної Тереблянської долини.

Далі В.М. Щур надав слово для виступу начальнику відділу регіонального розвитку, містобудування та архітектури Івану Фуцуру “Про правила благоустрою населених пунктів”. Іван Степанович сказав, що вони розроблені у відповідності до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Законів України “Про місцеве самоврядування в Україні” та “Про благоустрій населених пунктів”, низки законодавчих актів, як “Про відходи”, “Про планування та забудову територій” та інших, які спрямовані на забезпечення санітарного благополуччя і благоустрою в населених пунктах Верховини.

З огляду на це Іван Степанович наголосив на необхідності дотримуватися вищеназваних правил при встановленні на території сіл і селища малих архітектурно-скульптурних форм, парканів визначеної висоти, торгових точок тощо. І.С. Ледида звернув увагу присутніх на потребу обговорити рекомендовані правила благоустрою та утримання територій на засіданнях виконкомів місцевих рад, а заступник селищного голови Василь Юрик вніс пропозицію залучати до цієї справи дільничних інспекторів райвідділу міліції. Вони мають право застосовувати штрафні санкції проти злісних порушників вищеназваних правил. Тим паче, що нині за це штрафи досить солідні.

X      X      X

Після невеликої перерви у великому залі засідань РДА і райради відбулась ще одна нарада з вищеназваним колом її, учасників. Відкриваючи її Василь Щур також наголосив на необхідності ділового обговорення окреслених питань порядку денного. Опісля надав слово для виступу “Про обговорення проекту змін до пенсійного законодавства” заступнику начальника управління Пенсійного фонду України у Міжгірському районі Василю Кополовцю.

Нарада з головами, секретарями та бухгалтерами місцевих рад МіжгірщиниОстанній наразі оприлюднив дані про те, що він із групою працівників управління Пенсійного фонду України з подібними роз’ясненнями пропонованого урядом пенсійного законопроекту вже побували в 15 місцевих радах, мали зустрічі з вірниками 2 релігійних громад. Найближчим часом їх спеціалісти готові відвідати й інші місцеві ради, зустрітись з працівниками трудових колективів, які діють у райцентрі та багатьох населених пунктах Верховини.

Все робиться для того, щоби досконало й аргументовано роз’яснити горянам нововведення, основні положення пенсійного законопроекту, який скоро обговорюватиметься в парламенті України, щоби внести свої пропозиції і зміни до нього. Бо ж сьогодні в районі нараховується понад 12200 пенсіонерів. Тобто на 1 працюючого припадає майже 2,5 пенсіонера. Далі з цим миритись не можна, як і з тим, що на сьогоднішній день пенсії призначаються за 23 законодавчими актами. Перший заступник голови РДА Василь Радовецький запевнив доповідача, що йому надаватиметься підтримка у цій важливій справі.

У своєму виступі “Про завдання із забезпечення виконання дохідної частини місцевих бюджетів” начальник фінансового управління РДА Надія Вікторівна Юртин поінформувала учасників наради про виконання робочих наміток з наповнюваності дохідної частини у 2010 році, яке становить 105 відсотків. Найкраще спрацювали в цьому плані Син.-Полянська, Лозянська, Келечинська, Репинська, Вучківська, Верхньобистрянська, Соймівська сільські та Міжгірська селищна ради. А ось у Новоселицької, Голятинської, Синевирської та Майданської сільських рад результати не радують. До прикладу, у Майданській сільраді до виконання річної намітки недобрали всього кілька десятків гривень. Це, мабуть, результат послабленого контролю за надходженнями коштів дохідної частини місцевого бюджету.

— Оскільки бюджети місцевих рад на 2011 рік сформовані на основі Закону про бюджет поточного року та нового Податкового кодексу, — наголосила у своєму виступі Надія Вікторівна, — особливо важливо контролювати надходження і ефективне використання бюджетних коштів минулого року.

Її наразі тематично доповнив Василь Михайлович Щур, котрий сказав, що бюджетний процес поточного року має бути об’єктом пильної уваги керівників місцевих рад. З огляду на це вже у понеділок, 31 січня ц.р., всі ради мають подати положення про місцеві податки і збори.

Відтак Надія Вікторівна зазначила, що окремі керівники місцевих рад просять кошти на проведення ремонтних робіт, придбання оргтехніки тощо. Про такі питання може йти мова тільки за умови, що є відповідно виготовлена ПКД на здійснення таких або ж відчувається гостра потреба в їх придбанні. За цього кожній місцевій раді треба посилити контроль за ходом наповнюваності дохідної частини місцевого бюджету, раціональним використанням бюджетних коштів, щоби було з чим ґаздувати на підпорядкованій території органу місцевого самоврядування.

Нарада з головами, секретарями та бухгалтерами місцевих рад МіжгірщиниЦе йшлося й у виступі начальника ДПІ у Міжгірському районі Олександра Кавки, який ознайомив присутніх з основними положеннями Податкового кодексу України, прийнятого 2 грудня 2010 року. Він дохідливо охарактеризував нововведення чинного податкового законодавства, оприлюднив причини скасування одних і появи інших видів податків і зборів. Олександр Юрійович зазначив, що земельний податок, справляння орендної плати за землю проводитиметься в поточному році за старою схемою. Стосовно справляння транспортного податку відзначив, що детальних роз’яснень з приводу цього ще немає. Опісля дав вичерпні відповіді на запитання сільських голів Юрія Юртина та Василя Галая щодо землекористування, сплати земельного податку і орендної плати, а також можливостей відчуження приватизованих земельних наділів.

За цього Василь Щур сказав, що керівникам місцевих рад на місцях треба більш серйозно займатись даними питаннями щоденно, упродовж всього поточного трудового року.

Далі начальник відділу у справах сім’ї, молоді та спорту РДА Тетяна Горова ознайомила учасників наради з основними видами пільг та обов’язковою видачею посвідчень багатодітним верховинським сім’ям згідно з діючим законодавством, оскільки це питання знаходиться на контролі у Президента України Віктора Януковича. Важливо, щоби секретарі виконкомів ряду сільських рад більш серйозно відносились до підготовки документів на присвоєння багатодітним матерям звання “Мати-героїня” та оформлення посвідчень багатодітним сім’ям Верховини.

Наприкінці наради голова РДА Василь Щур подякував присутнім за активну участь у нараді, побажав усім плідної роботи в поточному році, а також наголосив, що найближчими днями має намір побувати в тих населених пунктах, які ще не мав нагоди відвідати.

Василь БЕЛЕНЬ.
Фото Тетяни КОСТЮК.
“Верховина” для mizgir.com.ua