Чи можливе життя за межами нашої планети?

Останні дані з космічного телескопа “Кеплер” свідчать – можливе. Група американських астрономів, які працюють з апаратом, отримала зображення п’яти схожих на Землю планет.

Як вважають науковці, ці небесні тіла можуть бути придатними для життя. Виявлені планети мають близьку до земної масу. Вони обертаються довкола своїх зірок на відстані, яка дозволяє існування рідкої води на їхній поверхні. А це сприяє розвитку життя, схожого на земні форми.

“Станом на сьогодні, телескоп знайшов понад 1200 “кандидатів” у планети. 54 з них мають розміри і масу майже як у Землі. Але лише 5 обертаються на коротких орбітах довкола зірок, більш тьмяних і холодних, ніж Сонце. Відтак вони мають всі умови для існування рідкої води, яка необхідна для розвитку життя. Однак, щоб підтвердити чи спростувати це відкриття, нам потрібні нові спостереження і нові дані”, – каже астрофізик NASA Джек Ліссо.

Ще одна цікава знахідка телескопа – схожа на Сонце зірка “Кеплер-11”. Довкола неї обертаються 6 екзопланет – це найбільша на сьогодні виявлена система. Вона знаходиться на відстані приблизно 2000 світлових років від Землі. Згідно з даними космічної обсерваторії “Кеплер”, жодна з цих планет не розташована у придатній для життя зоні.

“Можна з упевненістю стверджувати, що сьогоднішнє відкриття у сфері екзопланет – найвизначніше з 1995 року. Тоді виявили першу планету за межами Сонячної системи – 51 Пегаса b. Говорячи про систему “Кеплер-11”, варто відзначити, що найменша планета у ній більша від Землі у 2,3 рази”, – каже головний дослідник проекту “Кеплер”, NASA Вільям Борукі.

Телескоп “Кеплер” запустили у космос в травні 2009 року. Завдання апарата – пошук планет, які обертаються довкола зірок за межами Сонячної системи. Загалом космічна обсерваторія безперервно стежить за 4,5 млн. світил. Місія розрахована на 3,5 роки, однак, за словами науковців, її можуть продовжити.

24tv.ua