Перший заступник начальника УМВС області полковник міліції Володимир Шелепець: “Цьогоріч на Новий рік розшуковики вперше святкували, а не розкривали вбивства…”

Новий 2011 рік, окрім всього хорошого,  приніс на Закарпаття й новий кримінал. І хоча великої біди в перші дні року  в нас не було,  все ж міліція без роботи не сиділа. Про перші кримінальні “сюрпризи” року Кролика та роботу кримінального блоку закарпатської міліції ми бесідуємо з першим заступником начальника УМВС України в Закарпатській області полковником міліції Володимиром ШЕЛЕПЦЕМ.

“ОПЕРИ” СВЯТКУВАЛИ У СІМ’ЯХ, А НЕ НА РОБОТІ

– Почну з приємного, – каже Володимир Іванович. – Цьогоріч ми вперше за останні кілька років повноцінно відсвяткували в родинах Новий 2011 рік. Бо починаючи з 2007-го і дотепер,  працівники управління карного розшуку  1-2 січня святкували не вдома, а працювали на місцях скоєння навмисних убивств: у Мукачеві, Свалявському та Мукачівському районах. І от тепер обійшлося, і ми нарешті змогли відсвяткувати по-людськи.

Але біди не сталося передовсім завдяки проведеним міліцією профілактичним заходам. За ініціативи начальника УМВС,  було здійснено відпрацювання області напередодні та у період свят. Велика присутність міліції на вулиці і в громадських місцях, робота з кримінальними елементами та інші превентивні заходи дали результат: перша декада січня на Закарпатті пройшла спокійно, без резонансних злочинів. Однак за цим спокоєм стояла  напружена робота працівників оперативного блоку: карного розшуку, ВКМСД, ВБНОН, ВБЗПТЛ, дільничних інспекторів тощо. Уся невидима для стороннього ока робота  міліції  із  збору оперативної інформації й дозволила у кінцевому підсумку контролювати криміногенну ситуацію в краї. Зокрема, на Закарпаття збиралися навідатися кілька груп злодіїв-“гастролерів” з інших регіонів, але їм порадили цього не робити, бо, мовляв:  міліція вже їх чекає. Була інформація і  щодо  транзитних злочинців, але й цього не сталося.

РЕЗОНАНСНІ КРИМІНАЛЬНІ СПРАВИ

– Найбільш резонансний цьогорічний злочин – це, мабуть, збройний напад із застосуванням зброї на валютника в Іршаві. Людина була поранена кількома кулями, на місці скоєння злочину знайшли пістолет. Чи вдалося розкрити цей розбій?

– Наразі нападників не затримали, але робота над розкриттям цього злочину триває.  З’явилися серйозні підозрювані, яких тепер відпрацьовуємо. Збирається доказова база, аби злочинці не уникнули покарання і їм було доведено вину в суді. Більше  щодо цього  злочину я не можу сказати з міркувань таємниці слідства.

Після Іршави немов розв’язався кримінальний клубок. В області одна за одною  пішли крадіжки, зокрема, в Ужгороді затримали студента, котрий обкрадав будинки, користуючись відсутністю господарів. По цьому злочину ми підозрювали раніше судимих, а виявилося, що це студент, який раніше не потрапляв у наше поле зору.

У першому кварталі року  направляємо у суд три  кримінальні справи стосовно організованих злочинних угруповань. Перша з них – це справа  щодо  врізки в нафтопровід на Ужгородщині, за якою  заарештовано  вісім осіб.  Усі вони проходять за статтею Кримінального кодексу, яка передбачає від 7 до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Наступна справа стосується мукачівської злочинної групи, котра скоювала на території області розбійні напади. Зокрема, на їхній совісті резонансний розбійний напад на будинок депутата обласної ради Ковача, а також на голову сільради у Виноградівському районі.

Третя кримінальна справа стосується іншої мукачівської злочинної групи в складі  дев’яти  осіб, яка викрадала дорогі квадроцикли. Упродовж трьох років ці зловмисники поцупили понад три десятки квадроциклів, в основному з турбаз. Крали й інші цінності. Восьмимісячна копітка робота міліції над документуванням цієї злочинної групи привела до арешту її учасників. До слова, двох організаторів  цієї групи, обидва раніше судимі,   ми затримали нещодавно в Івано-Франківській області, де вони переховувалися від слідства. Після знешкодження цієї банди серйозні крадіжки, на великі суми грошей, в області припинилися.

УКРАЇНКИ –  В ЗАКОРДОННИХ БОРДЕЛЯХ

З інших проблем, над якими тепер працюємо, – це документування фактів продажу за кордон українських жінок для заняття проституцією. Наш відділ  боротьби з торгівлею людьми має тут серйозні напрацювання, які обов’язково виллються найближчим часом у резонансні кримінальні справи.

Після випадку на Тячівщині, де чоловік забив дружину й сховав за допомогою старшого сина тіло в колодязь, начальник УМВС дав вказівку ретельно перевірити інформацію по всіх населених пунктах, де є зниклі безвісти особи, а в сім’ях є діти.

56 злочинів за місяць викрили працівники  відділу  боротьби з наркотиками. На щастя, Закарпаття поки не надто вражене цією бідою. Дорогі наркотики тут  не мають такого попиту  через безгрошів’я громадян. Якщо хтось і попадається, то з марихуаною або з маковою соломкою. Практично щодня фіксуються випадки збуту молоді по кілька грамів марихуани, але якихось наркотрафіків у нас немає. Ситуація під контролем.

НАПИВСЯ І СТРІЛЯВ

– Що  можете розповісти про  випадки із застосуванням зброї на Іршавщині та Мукачеві?

– Справді,  у минулі  п’ятницю та суботу ми працювали над розкриттям цих злочинів. Історія, яка трапилася в селі Ільниця виявилася  досить  банальною – просто колишньому раніше судимому захотілося розважитися і постріляти з чужої мисливської рушниці.  За  цим  фактом порушили  кримінальну справу, хулігана заарештовано.  Неординарний сюжет і мукачівської справи. У дачному масиві, що на вул.І.Франка у місті над Латорицею, практично щодня стаються крадіжки майна. Власники дач та городів по черзі вирішили чергувати, аби спіймати злодіїв.  Того дня дачі охороняли двоє мукачівців, один з яких про всяк випадок прихопив  із собою незареєстровану мисливську рушницю – стару берданку. І треба ж було такому статися, аби саме в той момент туди навідалися злодії. Побачивши, як на його дачі якісь молодики намагаються поцупити труби, власник спершу закричав, а коли злодії почали втікати, вистрелив їм услід.  Заряд потрапив у ногу одному з них. Пізніше цьому потерпілому стало погано, його доставили у лікарню, де з’ясувалося: заряд роздробив кістку. Медикам довелося ампутувати чоловікові ногу. А це вже тяжкі тілесні ушкодження… За   цим  фактом  також порушили  кримінальну справу, дачника заарештували.  

“ТА МИ-СВОЇ”…

До речі, мукачівська історія  мала несподіване продовження. Під час відтворення обставин злочину міліціонери залучили понятих – двох смаглявих мешканців табору, розташованого неподалік. Після завершення слідчих дій хлопцям подякували й відпустили додому. На дачах залишили про всяк випадок засідку. І от того ж вечора міліціонери затримали двох смаглявців, які украли металеві ворота з однієї з дач. Під час затримання обидва злодії зарепетували: “Хлопці, та ми ж свої!”. Як з’ясувалося, це були ті самі поняті. Обидва виявилися раніше судимими, а ворота вони вкрали у свого ж приятеля.

До слова, після мукачівського випадку керівництвом УМВС прийнято рішення про оголошення в області місячника добровільної здачі зброї, якої, на жаль, на руках у громадян чимало.

– На Іршавщині було ще два випадки із застосуванням зброї. Чим все закінчилося?

– У першому випадку не поділили дорогу два водії: стареньких “Жигулів” та дорогого джипа. Власник останнього, перебуваючи напідпитку, не придумав нічого розумнішого,  як  витягнути свій зареєстрований “гумовий” пістолет, тобто спецзасіб, і вистрелити у свого опонента. Потерпілий отримав поранення гумовою кулею, а водій джипа втік з місця пригоди. Наступного дня зухвальця затримали, пістолет вилучили.   Висновок тут напрошується один:  не можна будь-кому  видавати дозвіл на тримання зброї,  нехай і травматичної дії. Адже  останнім часом надто почастішало подібних інцидентів.

А друга справа, коли в машині, яку зупинили на дорозі  міліціонери, знайшли у багажнику автомат Калашникова, перероблений на мисливський карабін…

– Тут криміналу немає. Водій має офіційний дозвіл на цю мисливську зброю-карабін “Сайга”, просто не мав при собі документа, а потім привіз з дому.

ЗАРІЗАВ БАБУСЮ ЗА ВИНО

– На Ужгородщині нещодавно сталося вбивство літньої жінки. Чи заарештований вбивця?

– Особа зловмисника встановлена, але він ще перебуває в розшуку. Тому детально говорити про цей злочин поки зарано. Скажу лише – тут не обійшлося без  зловживання алкоголем.  Молодий вбивця прийшов напідпитку до 82-річної односельчанки, яка продавала домашнє вино,  аби придбати ще одну  пляшку.  Однак пенсіонерка відмовила покупцеві. Той розлютився і зарізав жінку, а далі забрав з хати кілька тисяч гривень, які бабуся назбирала собі на похорон. Затримання зловмисника – це лише справа часу.

Володимир ПАВЛЮХ, ВЗГ УМВС України в Закарпатській області

zakarpatpost.net