Закарпатська міліція взялася за “стрільців”

Зброя завжди небезпечна, а в руках  підлітка чи нетверезої людини — тим паче. Відразу кілька злочинів із застосування зброї розкрили цими днями закарпатські правоохоронці.

Так, вечірньої пори на автодорозі в селі Брід Іршавського району не розминулися два автомобілі. За кермом модерного джипа «Міцубіші-Паджеро»  знаходився  молодий мукачівець, а старенькими «Жигулями» шостої моделі керував 20-річний  місцевий житель.  Не відомо, хто саме з водіїв створив аварійну ситуацію, проте словесна перепалка, котра виникла внаслідок цього  між ними,  завершилася стріляниною. Не вдовольнившись словесними аргументами, водій джипа, не виходячи з салону (правоохоронці підозрюють, що той був  у стані алкогольного сп’яніння), зненацька став стріляти у свого опонента, а далі натиснув на педаль газу й зник з місця пригоди.

На щастя, пістолет, з якого стріляв зловмисник, виявився травматичної дії.   Гумова куля, влучивши в ногу хлопцеві, лише спричинила йому синець. Однак батько потерпілого звернувся із заявою в міліцію, й наступного дня працівники карного розшуку спільно із співробітниками ДАІ «вирахували» та затримали «стрільця». Ним  виявився 31-річний приватний підприємець з Мукачева. У нього вилучили  знаряддя скоєння злочину — пістолет  травматичної дії «Зорані» 9-го калібру.  Яким чином у нього опинилася ця зброя, тепер з’ясовується.

Не встигли іршавські правоохоронці розслідувати першу стрілянину на дорозі, як у районі стався аналогічний випадок, але вже із застосуванням мисливської рушниці.

35-річний  приватний підприємець Сергій  із  села Ільниця Іршавського району  займається перевезенням вантажів з-за кордону. Того ранку, близько  шостої  години,  чоловік повертався  мікроавтобусом «Мерседес-Спринтер» із  Словаччини, звідки віз велику партію спеціального клею на завод у Запоріжжя. Неподалік рідної Ільниці його наздогнав автомобіль «Мерседес» з  італійськими номерними знаками.  Зненацька водій легковика  почав  підрізати мікроавтобус. Коли ж Сергій виглянув з вікна, аби зробити зауваження зухвальцю, із салону «мерса»  раптом з’явилося дуло рушниці —  пролунав постріл. Сам потерпілий стверджує:  якби він за мить до цього різко не загальмував, то заряд картечі потрапив би йому прямісінько  в голову, а так  уразив  ліву руку, роздробивши кістку.

Після стрілянини «Мерседес» зник з місця пригоди, а поранений чоловік зупинив попутну машину  й  нею  дістався до лікарні. При цьому він зауважив:  злощасний «Мерседес», з якого стріляли, повертається, тож могло  все закінчитися набагато гірше,  якби в ситуацію не втрутилися випадкові свідки…

Пораненого Сергія прооперували в обласній лікарні в Ужгороді. З його руки хірурги видалили більшість дробинок, а частина так і залишилася в кістці. Чоловіку пощастило, кажуть лікарі, що картеч не зачепила нерви та судини, інакше наслідки були б набагато серйознішими.

Тим часом  розслідуванням справи  зайнялися правоохоронці, яким про випадок стало відомо від медиків. Невдовзі працівники карного розшуку розкрили цей іршавський злочин. Зокрема, затримали   підозрюваного в його скоєнні.

32-річний житель села Загаття Іршавського району Василь свого  часу відсидів шість з половиною років у тюрмі за угон машини. Проте це не стало йому життєвою наукою.  Характер у молодика  досить складний,  особливо коли вип’є. Напередодні того фатального  вечора  Василь пиячив у сільських барах ледь не по всьому району. Зранку повертався додому «Мерседесом»  (машину подарувала йому мати, котра працює в Італії). У цій  історії ще не все з’ясовано до кінця. Сам Василь  запевняє, буцімто  за кермом був його брат, а він сидів ззаду. На сидінні знайшов мисливську рушницю. Цю зброю, за його словами,  залишив йому на зберігання односільчанин,  який поїхав на заробітки за кордон (рушниця незареєстрована). Винуватець цього інциденту  нібито  хотів подивитися на рушницю, виклав її у вікно,  коли брат  почав  забирати,  необачно натиснув на гачок… Однак сам потерпілий переконаний:  на нього було вчинено напад з метою пограбування, грабіжники повернулися на місце скоєння злочину, лише їм завадили  випадкові свідки. Як воно було насправді, повинно з’ясувати слідство.

— За  цим фактом відразу ж було порушено кримінальну справу за ст.296 ч.4 Кримінального кодексу України (хуліганство із застосуванням вогнепальної зброї), підозрюваний зізнався у скоєнні злочину, його заарештували, —  розповів начальник УМВС України в Закарпатській області полковник міліції Віктор Русин.  — Санкція  цієї  статті передбачає від  трьох до  семи років позбавлення волі. Притягається до кримінальної відповідальності й згаданий водій джипа з Мукачева, котрий стріляв на дорозі зі спецзасобу. А закарпатська міліція після цих прикрих фактів, пов’язаних із  стріляниною,  розпочала місячник з добровільної здачі зброї. Лише за січень з незаконного обігу вилучено вже 33 одиниці зброї.

Володимир ПАВЛЮХ, ВЗГ УМВС України в Закарпатській області

nedilya.at.ua