Львів замість Дня Перемоги святкуватиме День Героїв – Бандери, Шухевича та інших

Львівські депутати вирішили відповісти Путіну на його образливі слова про те, що роль України у перемозі над гітлерівською Німеччиною дуже незначна.

Про це повідомив секретар міськради Василь Павлюк, депутат від партії “Свобода”, яка має більшість мандатів у Львові.

“Думаю, що це буде День Героїв 10 травня, а перемогу хто хоче, нехай святкує … За словами прем’єра Росії Володимира Путіна, Україна проходила десь повз Другої світової війни, а перемогла Росія”, – сказав він.

На думку Павлюка, у Львові слід відмовитися установки сітілайтів і білбордів із привітаннями з Днем Перемоги.

Нагадаємо, 16 грудня під час спілкування з росіянами в прямому ефірі Володимир Путін заявив, що Росія перемогла б у Великій Вітчизняній війні, навіть якщо б Україна не входила до складу Радянського Союзу.

“Тепер з приводу наших відносин з Україною. Я дозволю з вами не погодитися, коли ви зараз сказали, що якщо б ми були розділені, ми не перемогли б у війні. Ми все одно перемогли б, бо ми – країна переможців”, – заявив російський прем’єр, відповідаючи на запитання одного з росіян.

За його словами, статистика часів Другої світової війни свідчить, що найбільших втрат зазнала саме РСФСР – більше 70%.

“Це означає, що війна виграна, не хочу нікого ображати, за рахунок індустріальних ресурсів РФ. Це історичний факт, це все в документах”, – сказав він.

За словами Путіна, це зовсім не зменшує значення в загальній перемозі республік колишнього Радянського Союзу.

Пізніше в МЗС Росії пояснили, що вважали і вважають перемогу у Великій Вітчизняній війні спільною перемогою народів Радянського Союзу, в тому числі й українців, і що Путіна неправильно зрозуміли.

У той же час інший регіон України налаштований зовсім по-іншому. Так, одеська міська рада ужеухвалила рішення “Про неприпустимість героїзації осіб, які співпрацювали з гітлерівським режимом”. Мова йшла про Романа Шухевича та Степана Бандеру.

tsn.ua