Випускникам вишів Закарпаття складно знайти роботу за фахом

Робочих рук не вистачає — робочих місць немає. Українські випускники виходять з вишів з дипломами, але без бажання або ж перспективи працювати за фахом.
На відміну від гуманітаріїв, люди з технічними дипломами зараз мають більше можливостей для реалізації, – кажуть фахівці.

“У всіх підприємствах, які складають економіку нашої держави, йде зміна поколінь, при тому зміна поколінь на більш нових якісних фахівців, які потрібні, які володіють сьогодні новими технологіями нанотехнологіями”, – каже ректор ХПІ Леонід Товажнянський.

Однак знайти справжніх фахівців в Україні не так вже й легко. Попри те, що нині тільки Харківський політех виховує 26 тисяч студентів-технарів. За офіційною статистикою – понад 90% з них знаходять роботу у “рідній” сфері. Однак у спудеїв арифметика дещо інша.

“Думаю, що відсотків 40 тільки працюватиме за спеціальністю. Не достатньо освіта наше, підготовка відповідає сучасним вимогам ринку праці”, – каже студентка Марія.

“Я вчуся на інженерно-фізичному факультеті, тому відсоток маленький, що я влаштуюсь кудись працювати за фахом – хіба що на завод, але я туди не хочу. Чому? – Тому що там мало платять”, – каже студент Сергій.

Півтори тисячі гривень для початківця на заводі не злякали Дениса. Закінчивши Автодорожній інститут, він уже рік працює не за спеціальністю і не жалкує. Пройшов шлях від помічника оператора до майстра.

“Багато хто просто будує собі грандіозні плані. А тут, що добре – повний соціальний захист. Грошей, звичайно, хотілося б більше, як скрізь, але на життя вистачає – утримувати молоду сім’ю – все добре”, – каже майстер Денис.

Таких, як Денис, підприємства зазвичай навчають самі. При потужних заводах працюють спеціальні школи. Роботодавці переконують – вони готові вкладати гроші у вітчизняну науку і виховання кадрів – для себе ж. Утім, поки реальна допомога – це практика для студентів технічних університетів – про конкретні кошти не йдеться.

“Самі інститути – вони все одно бюджетні. Те, що я говорив – податкова інспекція всі наші хороші почини – вони всі до одного місця. Тому що вони всі вважають по-своєму і вони дуже регламентовані, тобто бюджет інституту має достатньо зрозумілий регламент і він не може вийти з цих грошей кудись”, – каже голова роботодавців України Дмитро Фірташ.

Поки бізнес здебільшого планує свої інвестиції в українську освіту, за декілька років ситуація з робочими кадрами в Україні може стати катастрофічною. Так, згідно з прогнозами вчених, до 2025 року держава щорічно потребуватиме півмільйона нових працівників.

“24”