Закарпаття: Хто кращий різник? Це “кривавої суботи” з’ясовували в Гечі (ФОТО)

Гечанська спілка збереження народних традицій і розвитку села спільно з Товариством угорської культури Закарпаття (КМКС) провели один із найпопулярніших масових заходів Закарпаття – п‘ятий  Міжнародний конкурс різників.

Цьогоріч тут змагалися 17 команд, у тому числі з Сатмарчеке, Ніртета, Кішкунфеледьгази, Нодьечеда (Угорщина), а також різники Мукачева, Батару, Астея, Гечі, Варів, Мужаю, В. Бакти, Оросієва та Саловки. Вперше сюди прибули гентеші із села Кішпіац (Воєводина).  Різники кололи, смалили,  обробляли свиней вагою 100-150 кілограмів. Присутні  не тільки спостерігали, як готують традиційні страви, зокрема, квашену капусту зі смаженою свіжиною, ліверну та кров’яну гурку, домашню, бужену та смажену ковбаси, сальтисон, бограч-гуляш, холодець тощо, –  але й смакували ними.

А запивати все це можна було справжнім закарпатським вином.
Воєводинські учасники пропонували численним туристам  (до слова, останніх було так багато, що на майдані не вистачало місця), скуштувати такі рідкісні для нашого краю страви, як сербська плескавиця або чевап. За словами представників Спілки кулінарного мистецтва Воєводини Аніко Сарабки та Золтана Багі,  в команді 17 осіб, на цей раз вони обробляли 114-кілограмову свиню. З їхніх страв відвідувачам найбільше сподобалася плескавиця, яку традиційно виготовляють із трьох видів м’яса: свинини, яловичини й баранини.
На урочистому відкритті гечанський сільський голова Андраш Мештер подякував  учасникам змагання та спонсорам – серед них фонду “Сюлевфельд” – за сприяння в організації  свята. Слово до виступу отримали також голова КМКС Міклош Ковач, перший заступник голови РДА Степан Медвідь, греко-католицький священик Єнев Левдар, президент ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ Ільдико Орос – усі вони відзначили високий  організаційний і культурний рівень заходу. Організатори потрудилися на славу – окрім так званої гастрономічної частини подбали і про  культурну програму: тут були представлені доробки різьбярів, кераміків, виступали місцеві артисти-аматори.
За правилами змагання, участь у суперництві брали  тільки ті команди, що представили свої кулінарні “взірці” у кожній категорії. Цьогорічна новинка – обрано короля гентешів. Кращими різниками-2011  журі визнало команду с. Кішпіац (Воєводина). Їх приз  – пара поросят,  подарунки й тижнева поїздка до Греції від туристичної агенції “Andromeda Travel”. Перехідний кубок переможці протягом трьох років зобов’язані представляти на черговому конкурсі різників.
Окремий приз –  подарунок від Берегівської РДА та райради – отримала команда села Батар.

Бертолон Молнар, міська газета “Берегово”