Закарпаття: Ціни виросли, бо …так ся стало!

Гірку іронію викликає прочитане за останні дні. Так смішно, аж плакати хочеться. Виявляється, показники інфляції у нас такі низькі, бо… ціни виросли настільки, що люди вже й найпотрібніше – найпростіші харчі купити не можуть.

Олексій Пукач намагається переконати слідство, мовляв, убивати журналіста Георгія Ґонґадзе не хотів, хоч і не заперечує факту, що дістав «злочинний наказ». Про це заявив газеті «Комерсант-Україна» колишній адвокат арештанта Олег Мусієнко, відсторонений від справи восени минулого року на прохання самого Пукача. Інтернет-видання «Українська правда» наводить слова екс-адвоката, ніби «Пукач стверджує, що попередньої змови між ним і його підлеглими не було, він не хотів убивати Ґонґадзе, а просто мав намір увести його в непритомний стан. Проте стався, як-то кажуть, нещасний випадок. Спочатку Пукач стис шию журналіста руками, однак Георгій Ґонґадзе лишався при пам’яті. Тоді скористався ременем, але його пряжка потрапила на кадик Ґонґадзе, і внаслідок того, що не було розраховано зусиль, кадик провалився, лопнув – настала миттєва смерть. Для Пухача це було несподіванкою», – сказав колишній адвокат убивці.

Ну, майже як у популярному мюзиклі «Чикаго»: «Стою на кухні – ріжу курку на вечерю, роблю свою справу. …І тут він напоровся на мій ніж, він напоровся на мій ніж десять разів». Усе просто – так ся стало. І чого, спитати б, понад 10 років «фактор Ґонґадзе» відігравав не останню роль у внутрішній політиці України, а також «прославив» нашу державу на весь світ?

Інше повідомлення – автор Вадим Бровко в оновленому «Дзеркалі тижня. Україна» позбирав докупи, скільки ж грошей ми винні світові. Виявляється, кожен українець – майже 8 500 гривень загальної державної заборгованості. «На кінець грудня річний обсяг позикових грошей, із допомогою яких країна зводить кінці з кінцями, знову перевалив за сотню мільярдів гривень. І вже кожна четверта гривня державних доходів іде на обслуговування боргу… Упродовж 2009 року зобов’язання країни підросли на 15,2 млрд дол., за 11 місяців минулого року – ще на 12,5 млрд доларів (річний приріст – 31,3 %). Усього за неповні останні три роки сукупний держборг України зріс майже втричі: із 17,5 до 52,2 млрд дол., або близько 412 млрд у гривневому еквіваленті (згідно з уточненими даними Мінфіну). Більше за нас позичила тільки Румунія, а наступна за нашим «почесним» другим місцем – Греція. Держава нарікає на нас, простих українців, що спричинили кризу, бо жили не за статками, набрали кредитів на машини і квартири. Та з них ми хоч маємо ту сяку-таку хату чи авто, а з тих, що позичила держава, – і тріски не бачили. Так ся стало…

Ліна Костенко, яка почала тур творчих зустрічей Україною, на першій із них, у Києві, серед іншого, про чоловіків сказала: «У романі «Записки українського самашедшого» жінка головного героя сказала: «Мужчини моєї нації можуть схопитися за голову, за серце, за кишеню, за матню, але ніколи не вхопляться за зброю». Моя героїня сказала правду. Коли почалася Помаранчева революція, мужчини показали себе найкращим чином. Тоді я була рада визнати, що ця фраза не відповідає дійсності. Але сьогодні я думаю, цю дружина мого героя може повторити ці слова».

Я б сказала там не про чоловіків – про всіх нас. Так ся стало?..

Лариса Подоляк, “Старий Замок “Паланок”, Відкрите Закарпаття-VIZA