Закарпаття: Охороняєш природу — охороняєш Батьківщину

Природно-заповідні території – мальовничі осередки нашої землі, де збереглася унікальна природа, краса якої чарує зір, додає енергії, охоплює радістю почуття. Саме такі місця є великою природною, науковою, рекреаційною і освітньою цінністю.

Народження національного природного парку “Синевир” пов’язане з унікальним за своєю красою гірським озером під небесами із співзвучною назвою Синевир. Для збереження цього чарівного творіння природи у 1974 році було організовано ландшафтний заказник державного значення “Синевирське озеро”, а у 1989 році створено НПП «Синевир», який взяв під охорону й ряд інших цінних природних об’єктів верхів’я Тереблянської долини Міжгірського району Закарпатської області: болота Глуханя і Замшатка, Дике озеро…

Основні площі національного природного парку „Синевир” зайняті хвойними, здебільшого ялиновими лісами. Вони відзначаються досить високою флористичною насиченістю. Значним флористичним багатством відзначаються полонини, висячі трав’яні болота, а також рідкісні екосистеми на вапнякових відслоненнях. До Червоної книги України віднесено 53 види рослин і 43 види тварин. Загалом флора парку нараховує 1726 видів, а фауна 543. Усе це різноманіття світу природи покликані зберігати, примножувати і відтворювати співробітники служби державної охорони, яка у НПП «Синевир» нараховує 117 чоловік. Посадка лісу, боротьба з браконьєрством, недопущення самовільних рубок, оперативні рейди, ревізії лісових ділянок, природоохоронні операції «Ялинка», «Первоцвіт», цілодобові чергування під час реву оленів, токування глухарів – і це неповний перелік діяльності охоронців природи.

Щоб охороняти, треба вивчати

Щоб охороняти, треба вивчатиНПП «Синевир» – це ще й провідна науково-дослідна установа, що займається вивченням унікальної природи парку. З часу створення установи, науковими співробітниками здійснено величезний обсяг роботи, результати якої відображені у щорічних виданнях «Літопису природи», висвітлені на сторінках авторитетних наукових та інформаційно – аналітичних періодичних видань.

“Літопис природи” є головною науковою темою НПП «Синевир», яка ведеться постійно, а результати досліджень щорічно оформляються у вигляді окремих томів. На даний час в НПП «Синевир» видано ХХ томів «Літопису природи».

Крім того, наукові співробітники НПП «Синевир» працюють за науковими темами у відповідності до затвердженого індивідуального календарного плану, розробляють методичні рекомендації щодо поліпшення стану, структури видового розмаїття флори і фауни на території національного парку.

У НПП «Синевир» активно ведеться вивчення біологічного та ландшафтного розмаїття парку, абіотичних умов, здійснюється моніторинг за станом лісових насаджень, досліджуються цінні території для подальшого заповідання тощо

Найгуманніший вид природокористування – рекреація

Найгуманніший вид природокористування - рекреаціяНевпинний інтерес туристів до національного природного парку «Синевир» спонукає установу активно дбати про розвиток туристичної галузі, яка є пріоритетом цього регіону. Вже зараз тут є всі умови для різнопланового відпочинку. Ряд готелів готові задовольнити потреби мандрівників, а хто надає перевагу зеленому туризму, легко може знайти садибу і зупинитися в ній за помірну плату. Набуває обертів активний туризм, зокрема велосипедний, кінний, лижний.

На території національного парку розроблені і успішно функціонують 3 екологічні стежки («Гребля – Озірце», «Колочава», «Синевирське озеро»), 2 науково-пізнавальні стежки («Кичера», «Березовець»), 6 туристичних маршрутів («Синевирський перевал – г. Кам’янка – Синевирське озеро», «Остріки – Гребля», «Лінія Арпада», «Колочава – г. Стримба», «Остріки – г. Гребінь», «Болото Гуханя – г. Косий Верх»).

Об’єктом уваги відвідувачів також стають давні дерев’яні церкви – пам’ятки архітектури місцевої етнічної групи бойків. Детальніше про унікальну природу і культурну спадщину регіону відвідувачів знайомить екологічний візит-центр національного природного парку «Синевир», який розташований в урочищі Остріки, поблизу адміністративного будинку парку. Особливою експозицією цього закладу є експонати з єдиного у Європі музею лісосплаву, який у 1998 році був зруйнований потужною повінню. Популярністю користується село Колочава, зі своєю яскравою історією. Тут знаходиться цілий ряд архітектурних пам’яток, музеїв, один з яких – під відкритим небом. Мінеральне джерело «Квасовець», що розмістилось на околиці Колочави, втамує спрагу, додасть сил і насолоди.
Отже, рекреація – не лише перспективна галузь національного парку «Синевир», це ще й найгуманніший вид природокористування, який сприяє формуванню у туристів екологічного світогляду, любові до навколишнього середовища.

Всезростаючий наплив туристів спонукає національний природний парк «Синевир» дбати про інфраструктуру регіону та належне інформаційне забезпечення відвідувачів.

Заради гармонії в суспільстві

Заради гармонії в суспільствіЕкологічна просвіта – один з пріоритетів НПП «Синевир», адже вона вважається важливою ланкою становлення гармонійного суспільства. За порівняно короткий час національний парк став центром організації екологічної освіти та виховання у регіоні верхів’я Тереблянської долини Закарпаття, цілеспрямованого впливу на світогляд, поведінку, діяльність населення у напрямку формування екологічної свідомості та залучення місцевих жителів до збереження природної спадщини.

Основними напрямками екологічної освіти НПП «Синевир» є:

  • проведення екологічних акцій, в тому числі практичних заходів з охорони і збереження довкілля, зокрема, з залученням до участі в них громадськості;
  • ведення активної пропагандистської природоохоронної діяльності через видання еколого-освітнього часопису «Синій Вир», листівок, буклетів;
  • співпраця з засобами масової інформації, інтернет-виданнями, громадськими об’єднаннями, органами місцевого самоврядування, релігійними громадами, природно-заповідними установами України тощо;
  • участь у фестивалях, виставках та інших форумах еколого-освітнього та природоохоронного спрямування;
  • забезпечення стабільної і ефективної роботи екологічного візит-центру НПП «Синевир», музею лісосплаву;
  • організація і здійснення масових еколого-освітніх заходів з учнівською і студентською молоддю регіону; систематична робота з учнями екологічних гуртків середніх шкіл краю.

НПП «Синевир» здійснює різнопланову діяльність у напрямку просвіти населення. Особлива увага звертається на роботу з молоддю, адже саме вона є майбутнім нашої країни. Сьогоднішні школярі незабаром стануть дорослими і від їх світоглядних позицій залежатиме якість дій на благо суспільства і природи.

Юрій Бабічин, начальник відділу екологічної освіти НПП «Синевир».
для
mizgir.com.ua