Ужгород: Голова Закарпатської ОДА Олександр Ледида зустрівся з Регіональним Представником Комісара ООН у справах біженців Олдріхом Андрисеком

У середу, 9 лютого, голова Закарпатської ОДА Олександр Ледида та голова обласної ради Іван Балога зустрілись з Регіональним Представником УВКБ ООН в Україні, Молдові та Білорусі Олдріхом Андрисеком. На зустрічі також були присутні заступник голови облдержадміністрації Володимир Гоблик та начальник управління міграційної служби в Закарпатській області Микола Товт.

Сьогодні в Україні перебуває близько 2,5 тис. визнаних біженців, та щороку по цей статус звертається майже півтори тисячі шукачів притулку. У 2011 році вартість програм трьох країн (Білорусь, Молдова та Україна), що ними керує Регіональне Представництво УВКБ ООН у Києві, досягла 4,7 мільйона доларів США.

Це перший візит Олдріха Андрисека на Закарпаття після призначення на посаду у січні цього року. Інтерес до прикордонної області, зі слів Регіонального Представника Комісара ООН у справах біженців, великий:

– Мета мого сьогоднішнього візиту: дізнатись про ваші проблеми та зрозуміти бачення їх вирішення. Мене цікавлять також умови утримання мігрантів та біженців на Закарпатті, тому в планах – відвідати пункт тримання при Чопському прикордонному загоні, та центр для біженців, що в Мукачеві.

Також Олдріх Андресек поцікавився питанням інтеграції офіційних біженців в українське суспільство – проблемами вивчення мови, працевлаштування.

– На Закарпатті існують приклади вдалої інтеграції в суспільне життя біженців, аж до отримання ними громадянства України. Є урядова програма інтеграції біженців в суспільство України до 2012 року. Звичайно, ми поки не можемо похвалитись справді європейським рівнем у цих питаннях, але активно переймаємо досвід Європи, – запевнив начальник управління міграційної служби в Закарпатській області Микола Товт.

Зі слів очільника області, проблема ускладнюється й через суспільну думку – адже через колишній пункт тримання нелегальних мігрантів у Павшині, склалось дещо упереджене ставлення до подібних питань.

Прес-центр Закарпатської ОДА