Закарпатье: Жители города Чопа протестуют против постройки приюта для беженцев

Протести у Чопі на Закарпатті. Мешканці не хочуть, щоб у їхньому місті будували притулок для нелегалів. Тим часом прикордонники наголошують – це необхідно, адже саме на Закарпатті затримують найбільшу кількість нелегалів в Україні – лише минулого року впіймали більше тисячі порушників кордону.У ситуації розбиралась Марина Коваль.
 
За цим парканом прикордонники планували побудувати притулок для нелегалів. Гроші на це пообіцяв виділити Євросоюз. Та городяни виступили проти. Сьогодні більше сотні мешканців Чопа влаштували акцію протесту. Кажуть: на території місцевого прикордонного загону вже є приміщення для шістдесяти біженців. Та ще й розташоване в центрі міста, поруч зі школою.
 
Олена Пеленка, учителька Чопської загальноосвітньої школи №1:
– Це розсадник будь-якої інфекційної хвороби, що не допустимо, щоб вони знаходилися поряд із нашими дітьми. Медики людей заспокоюють: за три останні роки екзотичну для регіону хворобу у нелегального мігранта було виявлено лише раз.
 
Мар’яна Граб, лікар благодійного фонду “Карітас”:
– У дві тисячі восьмому році було виявлено рецидив триденної малярії, ну це був лише рецидив, ми зразу ізолювали цього хворого і направили в інфекційну лікарню. Прикордонники запевняють: збільшувати кількість місць для нелегалів не будуть. Просто хотіли збудувати для них новИй притулок – за євростандартами. А в приміщенні, у якому порушників кордону тримають нині – мали намір обладнати гуртожиток для військовослужбовців.
 
Олександр Скігін, начальник управління Центрального апарату ДПСУ:
– Ми хочемо створити нормальні цивілізовані умови і все. На ту ж саму кількість осіб нове приміщення, з урахуванням усього, усього, усього, і коли кажуть, що треба враховувати санітарні вимоги. Після акціїї протесту прикордонники обіцяють не зводити нового притулку для біженців. А реконструювати свої старі приміщення. Тим паче, що міська влада Чопа дозволу на зведення пристанища для нелегалів не дала.
 
Марина Коваль. Юрій Ковальов

nedilya.at.ua