Закарпаття: Лісова галузь гірського краю має стати рентабельною

Про це йшлося на розширеному засіданні колегії Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства, що відбулася у вівторок, 8 лютого. На ній лісівники підбили підсумки господарювання за минулий рік і визначили завдання на нинішній. Відкриваючи засідання, начальник управління Ігор Фізик одразу ж зазначив, що результати господарювання, на жаль, не такі, як очікувалося.

Попри те, що виконано великий обсяг робіт із рубок догляду та  закладання молодих лісів, не вдалося ліквідувати недоїмку до бюджету, підвищити  обсяги заготівель деревини та її реалізації. Були на це й певні причини. Серед них- і паводок, який завдав колосальної шкоди  інфраструктурі  господарства. Щоб виправити ситуацію, необхідно  як мінімум на 20 відсотків збільшити обсяги лісозаготівель та реалізації деревини, продовжити реорганізацію галузі з тим, щоб підприємства працювали стабільно, а люди отримували гідну зарплатню.
Перший заступник начальника управління Ігор Коцур проаналізував роботу кожного підрозділу управління, зосередившись не лише на економічних показниках та шляхах їх поліпшення, а й на проблемах заготівлі деревини на крутосхилах, охорони лісу від самовільних вирубувань, масового висихання ялинників, що вже  охопило майже 3 тисячі гектарів.
Заступник начальника управління Василь Кий говорив про те, що  у розвиток галузі із 122 мільйонів гривень тільки 11 мільйонів склали  державні кошти, решту- власні. Їх виділено й на   ліквідацію наслідків грудневого паводку. Для того, аби газдувати успішніше, треба  ретельніше  зайнятися сортиментом   деревини, як роблять це сусіди із Чернівецької, Івано-Франківської та Львівської областей. Слід виправити ситуацію із постачання сировиною місцевих виробників,налагодити електронний облік деревини, піднести на якісно вищий рівень практику відведення лісосік.  Наша область- лісосировинна, то ж спроможна себе утримувати.
Йшлося на засіданні колегії й про те, що ,  окрім основних доходів від  реалізації лісопродукції , слід серйозніше зайнятися переробкою відходів, адже це- живі гроші,які лежать буквально під ногами. Ігор Фізик підкреслив, що , використавши ці та інші резерви, реально збільшити середню зарплатню  в галузі   до  4-4, 5 тисяч гривень. Щоправда, власних коштів для перепрбки відходів  не вистачає, тому  слід залучати до цього інвесторів, як і для розвитку лісрврї інфракстуктури, в тому числі- будівництва лісових доріг.
Голова обласної держадміністрації Олександр Ледида, котрий взяв участь у засіданні колегії, наголосив, що чи не єдиними сировинними ресурсами краю є ліс та мін води. Тому  вже до кінця року ситуацію  в лісовій галузі слід кардинально змінити, і для цього є всі можливості. Тих, хто цього не хоче чи не може, треба позбуватися. Належить також  тісніше співпрацювати з органами  самоврядування на місцях. На завершення свого виступу Олександр Ледида подякував усім, хто, попри непрості умови праці, зумів досягти  гідних  результатів.
За підсумками роботи в 2010 році перше місце, грамоту та перехідний приз- булаву обласного управління  лісового та мисливського господарства  й обкому  галузевої профспілки присуджено ДП « Виноградівське лісове господарство» (директор Василь Агій). Друге місце зайняв колектив ДП «Міжгірське лісове господарство» (директор Іван Барна), третє розділили  ДП «Рахівське лісодослідне господарство» (директор Володимир Приступа) та  ДП «Ужгородське лісове господарство» (директор Іван Костів). Їм вручено грамоти облуправління та облради голів профкомів працівників лісового господарства.
Кращим директором 2010 року визнано керівника  державного підприємства «Великобичківське лісомисливське господарство» Василя Пукмана,  кращими серед головних спеціалістів – головного лісничого ДП «Міжгірський лісгосп» Петра Бойка,  головного інженера ДП «Брустурянське ЛМГ» Ярему Тимківа , головного бухгалтера ДП «Ужгородський лісгосп»  Василя Кия , головного економіста ДП «Міжгірський лісгосп»Ганну  Милян ,  лісничого Верхньоволовецького лісництва ДП «Воловецький лісгосп» Михайла Далекорея . Іх відзначено грамотами та грошовими преміями.
Іменними годинниками, подяками, грамотами та преміями нагороджено й інших кращих  лісівників краю.

Іван ГУДЗОВАТИЙ, KARPATNEWS.in.ua