Закарпаття: Правоохоронці гірського краю вчилися протидіяти терористам

Ця проблема, на жаль, в Україні стає з кожним роком все актуальнішою. Хвиля терористичних вибухів докотилася і до нас. Тому влада та правоохоронні органи повинні бути завжди готові ефективно протидіяти терористам.

З ініціативи начальника УМВС України в Закарпатській області полковника міліції Віктора Русина у середу, 9 лютого, в Ужгороді відбулася нарада-навчання для оперативних чергових правоохоронних органів з протидії тероризму.

Відкриваючи нараду, очільник закарпатської міліції наголосив на актуальності протидії тероризму. В Україні останнім часом скоєно кілька терористичних актів. Водночас коли в інших регіонах у чергові частини міськрайвідділів внутрішніх справ надходили повідомлення про наміри здійснити теракти, реакція чергових та керівництва не завжди була відповідною. Зокрема, вони не повідомили про цю важливу інформацію, як того вимагає закон, своїх колег з інших правоохоронних органів.

Закарпаття – найзахідніша область України, яка межує з чотирма державами Євросоюзу, ворота у Європу та з Європи. Невдовзі ми прийматимемо численних вболівальників з Європи на чемпіонат з футболу. На території області розташовані 3 об’єкти Євро-2012, які теж можуть привабити міжнародних терористів. Тож силові структури повинні бути готові до цього, підсумував Віктор Русин.

У нараді-навчанні також взяли участь керівник антитерористичного штабу Закарпаття підполковник СБУ Борис Чекрій, заступники начальника УМВС Юрій Марковський та Віктор Туряниця, а також оперативні чергові з міськрайвідділів області.

У своєму виступі підполковник Чекрій коротко охарактеризував структуру Антитерористичного центру, який очолює голова Служби безпеки України, нормативні документи, якими користуються в своїй діяльності працівники центру. А також детально проінструктурував присутніх оперативних чергових різних правоохоронних відомств, як діяти в кожній

конкретній ситуації загрози тероризму. Зокрема, оперативні чергові повинні доповідати про отриману інформацію щодо можливих терористичних проявів не лише своєму керівництву, але й в орани влади, СБУ, МНС, а за потреби і прикордонникам, армії, внутрішнім військам та в Департамент з питань виконання покарань.

Учасники наради-навчання розглянули інші робочі ситуації, обмінялися координатами між собою. Сподіваємося, що набуті ними знання та навички згодяться їм лише під час проведення подібних навчань, а страшне слово тероризм обминатиме нашу державу та край.

Володимир ПАВЛЮХ, ВЗГ УМВС України в Закарпатській області