Мінсоцполітики: Обсяг забезпечення путівками дітей-чорнобильців планується збільшити у 2011 році з 25% до 36%

У 2010 році було придбано 112 888 путівок для оздоровлення дітей, які потерпіли від Чорнобильської катастрофи, із них 65 968 – для дітей у складі груп (34,2% від поданих заяв) та 4 226 – для дітей віком до 10 років у супроводі батьків або особи, яка їх замінює (17,6% від поданих заяв). А всього на фінансування програми „Оздоровлення громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” торік було передбачено 383,0 млн. грн., що становить 25,5% від потреби коштів.

Про це у середу повідомив перший заступник Міністра соціальної політики України Василь Надрага під час парламентських слухань з питань оздоровлення та відпочинку дітей і молоді.

Водночас урядовець звернув увагу, що оздоровлення дітей у 2010 році розпочалося і проводилося тільки у ІІ півріччі – через прийняття бюджету у квітні 2010 року, що зробило неможливим оздоровлення дітей під час літніх канікул.

„В цілому дитяча оздоровча кампанія 2010 року оцінюється Мінсоцполітики як задовільна, оскільки річні планові показники оздоровлення дітей були реалізовані за одне півріччя. На 2011 рік для реалізації зазначеної програми заплановано 385,0 млн. грн., в межах яких планується закупити 64,5 тис. путівок для дітей у складі груп та 7,2 тис. путівок для дітей віком до 10 років у супроводі одного з батьків або особи, яка їх замінює. Це дозволить забезпечити не 25%, як у минулому році, а 36% від поданих заяв”, – сказав Василь Надрага.

Урядовець також повідомив, що з метою усунення недоліків, виявлених у минулих роках, та з метою покращення організації оздоровлення дітей у 2011 році змінено систему оплати послуг санаторно-курортних закладів, посилено їх відповідальність за якість послуг. Окрім того, під час закупівлі путівок підвищено кваліфікаційні вимоги до санаторно-курортних закладів щодо умов проживання, харчування, лікування та відпочинку.

„Ми прагнутимемо, щоб нинішнього року були максимально враховані потреби та побажання регіонів при оздоровленні дітей, аби оздоровчі заклади на усій території України були заповнені пропорційно. Планові показники путівок на 2011 рік залишаться на рівні попереднього року, незважаючи на зростання цін на путівки”, – наголосив Василь Надрага. За його словами, оздоровча кампанія здійснюватиметься переважно у весняно-літній період: 80% дітей у складі груп та 100% дітей у супроводі одного з батьків оздоровлюватимуться протягом ІІ та ІІІ кварталів.

Василь Надрага також висловив впевненість, що у 2011 році буде зроблено реальний крок вперед у такій важливій справі, як оздоровлення дітей. На його переконання, цьому сприяло б і відновлення благодійної акції щодо безкоштовного перевезення дітей залізничним транспортом до місць оздоровлення та у зворотному напрямку, яка, як відомо, до 2006 року щорічно проводилася Державною адміністрацією залізничного транспорту України. Це дозволило б додатково оздоровити майже 9 тисяч дітей, вважають у Мінсоцполітики.

Прес-служба Мінсоцполітики