Закарпатські діти потребують більше державної уваги

Комітет ООН з прав дитини рекомендував Кабінету Міністрів України приділити серйозну увагу процесу реформування соціальної сфери, що стосується питань захисту прав дітей. Відповідна настанова міститься в заключних спостереженнях щодо реалізації українським урядом Конвенції ООН про права дитини та Факультативного протоколу щодо участі дітей у збройних конфліктах.
Як повідомляє інформаційний відділ ЮНІСЕФ в Україні, Комітет ООН з прав дитини висловив стурбованість тим, що нинішня адміністративна реформа може негативно вплинути на безперервність державної політики щодо дітей, підірвати ефективну координацію та реалізацію політики в інтересах дітей та призвести до погіршення підтримки, захисту та розвитку превентивних послуг для дітей груп ризику.

Комітет наполегливо рекомендував Україні провести повний функціональний огляд центральних та місцевих державних установ, відповідальних за реалізацію прав дітей, з метою забезпечення чіткого визначення обов’язків. За підтримкою реалізації вищезазначених рекомендацій Україна може звернутися до Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ).

Висловлено занепокоєння з приводу повільного прогресу в реалізації реформи системи опіки та піклування. Зокрема, звертається увага, що занадто багато дітей, як і раніше, розміщені в інтернатних закладах, а проблемні родини не отримують соціальних послуг, які могли б знизити ризик інституціоналізації дітей, особливо дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей-інвалідів, ВІЛ-позитивних дітей та дітей у конфлікті із законом.

Комітет розглянув питання щодо стигми та дискримінації соціально вразливих дітей, особливо дітей-інвалідів, дітей з ВІЛ та дітей з етнічних меншин і тих, у кого немає громадянства. Не залишилася поза увагою Комітету проблема великої кількості дітей на вулицях, яку Україна визнала “гострою”. Порушення прав дітей є серйозними також у сфері вживання наркотиків, передачі ВІЛ-інфекції, сексуальної експлуатації, примусової праці та насильства з боку міліції.

З метою зміцнення системи захисту дітей у країні і пом’якшення наслідків підвищення соціальних ризиків і соціальної нерівності щодо дітей, Комітет рекомендував Україні виділити достатньо коштів на щорічну державну програму з реалізації Національного плану дій до 2016 року і забезпечити фінансування окремою статтею у державному бюджеті на кожен рік. Програма з реалізації Національного плану дій в інтересах дітей на 2011 рік ще й досі не була затверджена урядом.

Рекомендовано також розглянути питання про прийняття закону щодо створення посади Омбудсмана з прав дітей в Україні.