Закарпаття: Дев’ятикласник презентував малій батьківщині роботу про водяні млини Іршавщини

Сільська бібліотека села Імстичова, що на закарпатській Іршавщині, гостинно відкрила двері для юного пошуковця – 9 лютого тут відбулося представлення пошукової роботи учня 9 класу місцевої школи Юрія Зейкана на тему «Водяні млинарські споруди Боржавської Долини».

Робота була підготовлена до захисту робіт Малої Академії Наук, і, успішно пройшовши перший етап конкурсу, була відзначена і на обласному конкурсі. Саме тому від працівників сільської бібліотеки Імстичова Юрієві  надійшла пропозиція ознайомити з цікавою роботою односельчан.

Приміщення сільської бібліотеки хоч і знаходиться в старенькому приміщенні, але завдяки старанням працівників бібліотеки зустріло  два десятки зацікавлених односельчан охайним виглядом та цікавими експозиціями краєзнавчого відділу. До зустрічі було підготовлено експозицію про водяний млин в присілку Бистрий, а також стенд з результатами пошукової роботи – фотографії та карти-схеми. Для багатьох присутніх було цікавим дізнатися, що на території Іршавського району збереглися водяні млини, один з яких знаходиться в рідному селі. Зустріч проходила в майже родинній  атмосфері – розповідь юнака стала поштовхом до спогадів сільських старожилів.

Зі спогадів Івана Мушки, в селі на початку минулого століття працювало сім водяних  підприємств – три  млини, дві пилорами, дві олійниці.

Як зазначила колишній сільський голова (80-роки) Людмила Зейкан – власники водяних млинів за радянських часів були великим головним болем для районних та вищих органів влади. Адже радянська  економічна система виключала індивідуальну (майже приватну) трудову діяльність – тільки колективну. Щоб зберегти млин родини Сенинців в присілку Бистрий, адміністрація колгоспу оформила його як колгоспний, хоча він так і залишився в приватній власності.

На закінчення зустрічі директор Імстичівської ЗОШ І-ІІІ ст. Іван Добра виступив з пропозицією про проведення в сільській бібліотеці наступних зустрічей, присвячених  історії становлення освітніх закладів в селі та з відомими земляками. За цікаву і змістовну  доповідь присутній підприємець Юрій Пітра зробив доповідачеві невеличкий, але заслужений і приємний подарунок – коробку шоколадних конфет.

Денис Добра, Закарпаття онлайн