В Ужгороді обговорили, що дасть Закарпаттю “оновлений” пункт утримання мігрантів у Чопі

Про це йшлося на круглому столі в Ужгороді на тему: «Захист біженців. Що ми маємо та що має бути».
Коментуючи мітинги у Чопі проти Пункту утримання мігрантів, начальник управління міграційної служби у Закарпатській області Микола Товт зауважив: “Усі розмови про те, що туристичний статус краю несумісний з пунктами для мігрантів – це непрофесійність і дилетантизм. Як і тези про те, що такі пункти відлякають інвесторів. Якщо європейський бізнесмен пройде містом і побачить його “расово чистим”, то оце його насторожить, а не наявність людей різного кольору шкіри”.

Менеджер сектору Представництва ЄС в Україні Марія Стогова додала, що інвесторів відлякує корупція, а не біженці.

Заступник міського голови Чопа Лариса Ступак повідомила, що до мерії надійшли півтори тисячі заяв від місцевих мешканців, які виступають проти розміщення Пункту у центрі міста, неподалік школи та житлових будинків.

Регіональний радник з питань громадської інформації УВКБ ООН Максим Буткевич озвучив застереження від проявів ксенофобії та расизму, які присутні, зокрема, у журналістських матеріалах, що висвітлювали мітинг у Чопі. Оскільки мешканців, як правило, лякає “інакшість” тимчасових мешканців Пункту, відмінність кольору шкіри мігрантів. “Санепідеміологи свідчать, що немає жодного зв’язку між хворобами та наявністю мігрантів”, – каже М. Буткевич.

ЗІК