День закоханих в Україні та Закарпатті: як і де відсвяткувати

Українці 14 лютого цілуються, дарують листівки та сувеніри, беруть участь в акціях, ходять на концерти і закохуються. Сьогодні в Ужгороді закоханих вітатиме співачка Джамала.

День Святого Валентина відзначається з ХIII століття в Західній Європі, з 1777 року – у США. В Україні це свято масово і відкрито стали відзначати з початку 1990-х років.

Одна з легенд про свято розповідає, що нинішній святий Валентин, будучи єпископом Терні, особливо ставився до юних закоханих, допомагав писати листи з освіченням у коханні, мирив тих, хто посварився тощо.

Його заарештували через те, що римський імператор Юлій Клавдій II не дозволяв солдатам імперських легіонів закохуватися і одружуватися, а Валентин таємно вінчав легіонерів.

Коли Валентин сидів у в’язниці, він, як свідчить легенда, закохався у сліпу дочку свого ката і зцілив її. Перед стратою він залишив їй прощальну записку з підписом “Твій Валентин”. (До речі, інша версія розповідає, що це дівчина закохалася, а Валентин написав їй листа-відмову).

Валентин був страчений 14 лютого, і з тих пір він вважається покровителем закоханих, які дарують своїм “половинкам” “валентинки”. Для тих, хто хоче відсвяткувати не на одинці, пропонуємо приєднатися до колективних святкувань

У Києві:
В День Валентина пропонуємо відвідати “Серце Майдану”. Ця металева конструкція з’явиться на Майдані Незалежності як раз до 14 лютого. Вона буде з металу, пофарбованого в кремовий і шоколадний кольори з відтінками золота, і більше 5 метрів у висоту. Тиждень “Серце” буде радувати киян на Майдані, а потім “переїде” на Пейзажну алею. На “Серці” з деревцем всередині буде близько сотні кованих листів зі спеціальними дірочками, куди безкоштовно будуть прив’язувати картонні або м’які “валентинки”.
Самотнім дівчатам у пошуках любові потрібно вирушати на вулицю Городецького. Там у сквері навпроти кінотеатру минулого літа встановили пам’ятник жіночій білизні. За словами автора скульптури , Володимира Білоконя, всередині глобуса з трусиків і бюстгальтерів знаходиться щось, що виконує будь-які жіночі бажання: що це, тримається в секреті. У висоту “глобус” близько двох метрів, важить 300 кг і навіть обертається навколо власної осі.

У Тернополі:
У понеділок, 14 лютого, о 17 годині на Театральному майдані учасники об’єднання Тернопільська Липа та всі бажаючи зможуть взяти участь у флеш-мобі та створити “Живе Серце”. Учасників запрошують з’явитися у червоному одязі. А вже о 18 годині біля пам’ятника Соломії крушельницький відбужеться ще один флеш-моб “Поцілунок по-тернопільськи”.

У Львові:
У Львові 14 лютого покажуть вуличну виставу про палку любов українки і італійця, засновану на реальних подіях XVI століття. Вулична вистава розпочнеться о 15:00 в центрі міста на площі Ринок. Також у рамках заходу відбудеться конкурс для закоханих пар. Кожна пара повинна буде розповісти про свої почуття і інсценізувати свою першу зустріч.

В Івано-Франківську:
Прикарпатці відсвяткували напередодні. 13 лютого в Івано-Франківську, в міському парку імені Тараса Шевченка біля “Каменя кохання” навколо Лебединого озера, відбувся флешмоб “Кілометри поцілунків”. А от 14 лютого, у місті пройде – “Любовне перехрестя” у форматі ” «швидкого побачення”: 10 хлопців і 10 дівчат мають можливість познайомитись та поспілкуватися одне з одним протягом 5 хвилин, після чого, кожен обирає того/ту, до кого відчули найбільшу симпатію.
 
В Ужгороді:
Ужгородських закоханих чекають у ляльковому театрі на показі французьких стрічок “Місто закоханих”. А ще о 19 годині в драмтеатрі співачка Джамала презентуватиме свій новий альбом.

nedilya.at.ua