Десять порад для боротьби з сонливістю

Майже у кожної людини бувають дні, коли вона відчуває сонливість. Але для деяких людей надмірна сонливість насправді заважає працювати, доглядати за дітьми і навіть проводити дозвілля. Це явище відоме як гіперсомнія — повторна сонливість, яка викликає у людей бажання подрімати, навіть на роботі.

Не дивно, що проблема денної сонливості зазвичай починається вночі. Недостатній сон протягом декількох ночей може значно знизити темп вашого життя і зіпсувати настрій.

Ваші звички, які викликають поганий сон, також можуть стати причиною денної сонливості. Замість того, щоб дратуватися навіть через дрібниці, спробуйте наступні 10 способів, щоб поліпшити нічний сон, а отже — уникнути денної сонливості.

1. Достатній сон уночі.

Це може здатися очевидним, але деякі люди витрачають на гоління вранці годину або дві з часу нічного сну, або витрачають час на інші справи. Більшості дорослих людей необхідно сім-дев’ять годин для сну на добу, а підліткам, як правило, потрібно 9 годин.

2. Приберіть все, що відволікає увагу з ліжка.

Використовуйте ваше ліжко тільки для сну і сексу. Не потрібно дивитися телевізор, грати у відеоігри або користуватися ноутбуком у ліжку. Також у ліжку не слід перевіряти рахунки і вести гарячі дискусії. Вони можуть негативно позначитися на вашому сні.

3. Встановіть постійний час пробудження.

Людям, що мають проблеми з сонливістю, часто рекомендують лягати спати і вставати щодня в один і той же час, включаючи вихідні дні. Але випадково встановлений час може призвести до ще більшого розчарування, якщо ви страждаєте від безсоння, і вже маєте проблеми із засинанням.

4. Переходьте на інший час засинання поступово.

Інший підхід до встановлення постійного часу підйому і відходу до сну полягає в тому, щоб постаратися лягати спати раніше на 15 хвилин протягом 4 днів. І потім дотримуватися цього часу. Поступові коригування розкладу працюють краще, ніж, якби ви спробували лягти спати одразу на годину раніше.

5. Встановіть постійний час для їжі.

Регулярний прийом їжі допомагає відрегулювати добові ритми. Корисний сніданок і обід вчасно, а не пончик і кава вранці або бутерброд пізно вночі. Їжа нашвидкуруч перешкоджає дефіциту енергії протягом дня, що буде погіршувати ваш сон. Плануйте найпізніший прийом їжі за 2-3 години до сну.

6. Фізичні вправи.

Регулярні фізичні вправи (30 хвилин на день протягом більшості днів) дають численні передумови для гарного сну. Фізичні вправи, особливо аеробні вправи, як правило, допомагають легше заснути і спати спокійніше.
Вправи також дають вам більше енергії в денний час і підтримують гостроту вашого розуму. Але уникайте тренувань за 3 години перед сном.

7. Приведіть у порядок ваш розпорядок дня.

Якщо ви думаєте, що не можете дозволити собі 7 або 8 годин для сну, то вам потрібно переглянути ваш розпорядок дня і внести деякі корективи. Перенесіть деякі види діяльності з нічного часу на вечір чи з раннього ранку на пізній ранок. Спробуйте уникати завдань, які насправді не важливі. Достатній сон вночі допоможе вам краще працювати протягом дня.

8. Не лягайте спати, поки ви не відчуєте сонливості.

Якщо ви лягаєте спати, коли ви просто втомилися, ви, ймовірно, не зможете заснути. Розрізняйте почуття сонливості і втоми. Ідіть у ліжко, коли ви сонні — очі заплющуються, ви засинаєте на ходу, клюєте носом. Це зовсім інше почуття, ніж звичайна втома.

9. Не придрімуйте в кінці дня.

Короткий сон увечері може зробити денну сонливість ще гіршою, тому що негативно впливає на нічний сон.

10. Уникайте спиртного на ніч.

Люди часто думають, що алкоголь допомагає заснути, але фактично він позбавляє вас глибокого сну, який необхідний для того, щоб відчувати себе відпочилим. Коли вночі вплив алкоголю буде пропадати, ви, ймовірно, будете прокидатися знову.

ТонеТо