Міжгір’я: Пам’ятник загиблим у Афганістані — це заклик до миру

Кожна дата засвідчує факт життєвої події. Саме 15 лютого 22 роки тому з Афганістану був виведений останній контингент радянських військ, який брав участь у бойових діях у цій країні, влучніше сказати — війні, значення котрої по-різному кваліфікує людство.

У мирний час за існування СРСР багатьом з нас, у тому числі верховинцям, хто був призваний на строкову службу в армію чи був військовослужбовцем, долею судилося побувати на чужій землі і взяти участь у цій ворожнечій боротьбі, яка нагадувала справжнє смертельне пекло.

Не всім вдалося повернутися здоровими і живими на батьківщину. Серед тих, хто загинув, і наш земляк — міжгірець Михайло Цендра, молода, у розквіті сил людина, яку з нетерпінням чекали батько і мати, рідні і друзі. Невимовно болісно, коли із-за необдуманих помилок високих чинів втрачається життя. І не одне, а тисячі і тисячі…

Саме берегти пам’ять про загиблих воїнів-афганців, не дай Боже, допустити нових жахливих кровопролитних промахів, які таїть у собі військова брань, спонукала багатьох з нас ідея звести в райцентрі пам’ятник, який буде відкрито наступного вівторка.

Символічно, що цей день співпадає з світлим християнським празником — Господнім Стрітенням, коли ми з вірою у Бога будемо молитися і за мир та спокій у своїх домівках, країні, на всій планеті.

Про те, що мир — один з найцінніших скарбів, повірте, особливо знаємо ми, колишні воїни-афганці. Закликаємо всіх берегти його та відстоювати і запрошуємо земляків та гостей на урочисту подію в Міжгір’я, яка відбудеться у вівторок, 15 лютого.

Міцного вам здоров’я, успіхів у житті, нехай вас береже Бог!

Карло ФЕДАК,
голова районної спілки
ветеранів Афганістану.
“Верховина” для mizgir.com.ua