В Ужгород наніс візит відомий кобзар-лірник Василь Нечепа

10 лютого в актовій залі економічного факультету Ужгородського національного університету народний артист України Василь Нечепа представив студентам УжНУ та інших вишів міста творчу програму «Історія стародавньої держави України в її піснях». Кобзар-лірник виконав більше десятка дум, кантів, псалмів, народних пісень та пісень сучасних авторів у супроводі старосвітської діатонічної кобзи та хроматичної ліри.

Перша ж «співоча молитва за Україну», як називає свій репертуар сам артист, була виконана вживу без технічного супроводу. І пропозицію виконувати наступні пісні з мікрофоном студенти не схвалили. «Мікрофонів за часів кобзарів не було, тож продовжимо і ми їх славні традиції живою піснею», — жартома підтримав вибір студентів митець.

Твори виконані артистом розкрили молоді як трагічні сторінки історії України, так і героїчні злети козаків та їх нащадків. Василь Григорович розповів студентам про історію кобзи та ліри, їх значення і роль в українській культурі, збереженні традицій нашого народу.

Звертаючись у своїй творчості до Тараса Шевченка, народний артист нагадав, що незабаром Україна відзначатиме 150-річчя з дня кончини великого Кобзаря. «Минуло багато часу, але заповіти Тараса Григоровича актуальні нині як ніколи», — зазначив В.Нечепа.

Довідка: Василь Григорович Нечепа, відомий кобзар-лірник, старший науковий співробітник Національного науково-дослідного інституту Українознавства, Лауреат Шевченківської премії, народний артист України.