Закарпаття: З початку 2011-го заяви на отримання житлових субсидій подало понад 158 тисяч родин

У понеділок, 14 лютого, під головуванням першого заступника міністра праці та соціальної політики України Василя Надраги відбулась селекторна нарада щодо проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи стосовно призначення житлових субсидій в умовах підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги. Закарпаття представив заступник голови обласної адміністрації Іван Качур.

За інформацією Василя Надраги, у минулому році за субсидіями для відшкодування вартості комунпослуг звернулось понад 2 млн. 257 тис. українських родин. Також 328 тисяч сімей отримали допомогу держави на придбання скрапленого газу та твердого побутового палива. Вже з початку 2011-го заяви на отримання житлових субсидій подало понад 158 тисяч родин, з них допомогу держави отримали близько 151 тисячі сімей. Найактивнішими регіонами стали Донеччина, Харківщина, Дніпропетровська, Запорізька області та місто Київ.
Уповільнює процес призначення субсидій недостатня взаємодія між профільними управліннями та підприємствами комунальної сфери, відсутність контролю з боку місцевих органів влади. Часто виникають черги, до прикладу, через отримання довідок про склад сім’ї. Заступник міністра праці та соціальної політики України Василь Надрага нагадав:
– Люди не мають займатись паперовою роботою. Такі довідки мають надаватись вже на запит місцевих управлінь соцзахисту. Наш обов’язок –  створити максимально комфортні для наших громадян умови отримання житлових субсидій.
Нагадаємо, з 1 січня 2011 року в середньому по Україні плата за теплопостачання підвищилась на 15%, на воду – на 10%. Тому особливу роль сьогодні  відіграє інформаційно-роз’яснювальна робота з населенням. Закарпаття в цій сфері одне з найкращих. Василь Надрага відмітив, що наша область веде ефективну роботу як з інформування людей, так і щодо якості надання послуг громадянам управліннями соцзахисту. Так, сьогодні в області субсидіями користується більше 14,5 тисяч родин, з них 1489 – отримало субсидії у січні 2011 року. Сума нарахованих субсидій склала майже 4,8 млн. грн. Зі слів заступника керівника краю Івана Качура, труднощі виникають, здебільшого, з налагодженням обміном інформацією між комунальними підприємствами та профільними управліннями:
– Сьогодні в області працюють 143 підприємства комунальної сфери. Проблеми часто виникають з отриманням інформації від ОСББ, тому намагаємось при створенні таких об’єднань відразу налагоджувати електронний обмін інформацією.

Прес-центр ОДА