Закарпатська прокуратура з’ясувала, що діти використовують шкільні комп’ютери для перегляду порносайтів

На Закарпатті проведеними органами прокуратури області перевірками виявлено порушення вимог законодавства, спрямованого на запобігання поширення продукції, яка негативно впливає на формування свідомості підлітків.

За інформацією старшого помічника прокурора області з питань захисту прав і свобод неповнолітніх Наталії Кузан, майже у всіх територіальних одиницях області прокурорські перевірки у комп’ютерних класах навчальних закладів виявили факти неконтрольованого доступу учнів через мережу Інтернет до заборонених сайтів, в тому числі що містять елементи порнографії, жорстокості. Вивченням історії відвідування інтернет-сайтів на учнівських комп’ютерах встановлено, що у більшості випадків під час занять відвідувались сайти, які не мають жодного відношення до навчального процесу, зокрема, соціальні мережі „Однокласники”, „Facebook”. На окремих комп”ютерах виявлено факти відвідування сайтів знайомств.

На усунення порушень закону прокурорами внесено приписи начальникам відділів освіти з вимогою негайного вжитття заходів до встановлення відповідних програм, які блокують доступ до заборонених сайтів.

До того ж, прокурорські перевірки показали, що продукція еротичного характеру розповсюджується у місцях загального огляду, вільних для доступу дітьми ,її можна побачити на стендах кіосків, лотків супермаркетів на найвиднішому місці. Зокрема, встановлені випадки реалізації неповнолітнім друкованих видань „ХХL”, в якому містились фотоматеріали еротичного та реклама продукції сексуального характеру.

Всього за результатами даної перевірки органами прокуратури області порушено 1 кримінальну справу, внесено 54 приписи і подання, порушено 7 адміністративних проваджень та 23 дисциплінарних, в т.ч. 10 щодо посадових осіб контролюючих органів.

Прес-служба прокуратури Закарпатської області