Закарпаття: На Виноградівщині пройшов Міжнародний історичний костюмований фестиваль-реконструкція подій 1711 року

11 лютого у селі Шаланки на Виноградівщині відбувся міжнародний історичний костюмований фестиваль-реконструкція подій 1711 року. Адже саме тут 300 років тому прошов останній куруцький сейм, який провів князь Ференц II Ракоці, очільник визвольної війни угорського народу проти гніту Габсбургів.
Як відомо, до повстання активно підключилися і селяни, які мешкали на Закарпатті, і не лише угорці. У багатьох селах були сформовані загони вояків-куруців з місцевого населення. А у лютому 1711 року була скликана нарада, на якій було вирішено остаточно відмовитися прийняти невигідні умови миру з австрійським імператором…

Тепер у Шаланках вирішили відтворити ці історичні події. Куруци у історичних костюмах прибули сюди з села Торпа (Угорщина). А роль Ференца II Ракоці майстерно зіграв актор Берегівського угорський театру Андрій Качур. Всі вояки мали уніформу тих часів, зброю, і дуже ефектно виглядали на центральній вулиці закарпатського села. Процесія зустріла і колону закарпатських селян, які були одягнуті у гуні та мали у руках звичайні предмети побуту, які у воєнний час також виконували функцію зброї.

Урочистості відбулися у меморіальному парку, де знаходяться дерев’яні  фігури самого очільника визвольної війни, угорського короля Св. Іштвана та письменника Келемена Мікеша. У промові і покладанні вінків взяли участь представники  консульств та МЗС Угорщини, політичних партій та громадських організацій, гості з Росії та навіть Іспанії.

У реформатському храмі XIV століття було проведено наукову конференцію, де розповідалося про історичне значення згадуваних подій. До речі, саме в стінах цього храму було проведено останній сейм куруців – про подію свідчить пам’ятний надпис.

Цілий день тривала концертна програма у центрі Шаланок. Стилізовану армію та всіх охочих абсолютно безкоштовно пригощали бограчем, боб-гуляшем, гарячим вином. Єдине, що погода видалася морозною, із заметіллю. Однак навіть це не зіпсувало настрій учасникам цікавого історичного дійства, яке за словами сільського голови Віктора Альохіна вирішили відтепер проводити щорічно.

Олександр Ворошилов, Мукачево.net