На Закарпатті діють 4 професійні театри та 470 установ клубного типу

У четвер, 17 лютого, відбулось розширене засідання обласного управління культури. Підсумовували роботу закладів культури та мистецтва за 2010-й та намічали завдання на 2011 рік. У засіданні взяли участь заступник керівника Закарпаття Іван Качур, генеральний консул України в Пряшеві Ольга Бенч, начальник обласного управління культури Юрій Глеба, директори обласних установ і навчальних закладів, начальники районних та міських управлінь культури і туризму.

Сьогодні на Закарпатті діє 4 професійні театри, Закарпатська обласна філармонія, 470 установ клубного типу, 492 бібліотеки, 8 державних музеїв, 2 музеї-меморіальні будинки, 64 мистецькі школи, 2 мистецькі виші. За інформацією начальника обласного  управління культури Юрія Глеби, у 2010-му галузь отримала майже 197 млн.грн., а це на 13,4% більше, ніж у минулому році. Кошти освоїли майже стовідсотково.
Проведено ремонтні роботи в обласному художньому музеї ім. Й. Бокшая, зведено надбудову в Закарпатському музеї народної архітектури та побуту, розпочато встановлення охоронної сигналізації у краєзнавчому музеї. Тож цьогоріч планують завершити розпочате.
Окрема увага приділяється охороні культурно-історичної спадщини. Проблеми виникають не лише через нестачу фінансів, – особливо турбує стан пам’яток сакральної архітектури, – а й через порушення законодавства. До прикладу, необачний перерозподіл землі, на якій розташовуються історичні пам’ятки.
Закарпаття цікавить туристів. Так, у 2010-му тільки музеї краю відвідало більше 350 тис. осіб, в області проведено більше п’яти тисяч екскурсій. І це лише за офіційними даними. До слова, управління культури минулоріч вперше провело огляд-конкурс на кращий музей. 10 переможців будуть відзначені вже незабаром.
Наразі в області працюють 420 сільських бібліотек. Книговидача в краї минулоріч перевищила 10 млн. книг, з яких 3,7 – видали дітям до 15 років. Серед труднощів бібліотечної справи – недостатні обсяги поповнення книжкового фонду в районах.
Складна ситуація і з сільськими клубами – 114 потребують капремонту, 7 – знаходяться в аварійному стані. Найбільше працювати в напрямку покращення технічно-матеріальної бази треба Іршавщині, Берегівщині, Тячівському району.
Темпів, взятих на культурній ниві минулоріч, збавляти не збираються. Завдання на 2011-й будуть не менш складними. Та за допомоги обласної влади, сподівається Юрій Глеба, будуть виконані.

Прес-центр ОДА