Закарпаття: Депутати Рахівщини прийняли Звернення до керівництва держави щодо нарахування оплати за спожиту електроенергію для горян

Депутати Рахівської райради звернулися до до Кабінету Міністрів України, Комітету Верховної Ради з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки, Національної комісії регулювання електроенергетики України.

СХВАЛЕНО
рішенням районної ради
від  16 лютого  2011 року №

Звернення

депутатів Рахівської районної ради VІ скликання  до Кабінету Міністрів України, Комітету Верховної Ради з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки, Національної комісії регулювання електроенергетики України

Рахівська районна рада Закарпатської області розглянувши постанову Національної комісії регулювання електроенергетики від 13.01.2011 р. № 8 „Про зміну тарифів на електричну енергію, що відпускається населенню і населеним пунктам, та затвердження Змін до Порядку застосування  тарифів на електроенергію, що відпускається населенню і населеним пунктам”, яка зареєстрована в Міністерстві  юстиції України 17.01.2011р. за № 62/18800 та враховуючи негативні наслідки для населення району в зв’язку з введенням в дію даної постанови, просить розглянути звернення такого змісту.

У відповідності до Закону України «Про статус гірських населених пунктів» та постанови Кабінету Міністрів України від 11 серпня 1995 р. № 647 «Про перелік населених пунктів, яким надається статус гірських» майже всі населені пункти Рахівського району мають статус гірського. Населення району складає 90,4 тис.чол., яке проживає у 27 тис. дворогосподарств та 59 багатоквартирних житлових будинках.

Наш район єдиний в області де повністю відсутнє постачання природного газу. Тому для приготування їжі та підігріву води для побутових потреб в основному використовується електроенергія або скраплений газ.

Щоб попередити можливі катастрофічні наслідки в зв’язку з використанням балонів з скрапленим газом в багатоповерхових будинках м. Рахів, міською радою розроблений проект по переводу міста на опалення електроенергією. Цим проектом також передбачено в багатоповерхових будинках встановлення електроплит (загальна кошторисна вартість становить понад 50 млн.грн). Однак, на даний час за браком коштів даний проект не реалізовується.

В перспективі планується перевід на електроопалення всього району.

Враховуючи що перспективи газифікації району немає, тобто відсутній альтернативний вид палива, район відноситься до категорії гірських з особливими умовами проживання, а також, враховуючи, що у багатьох багатоквартирних житлових будинках населених пунктів району система централізованого теплопостачання відсутня або не функціонує, просимо:

– для населення, яке проживає в не газифікованих гірських населених пунктах (до яких відноситься Рахівський район) застосовувати тариф 22,5 коп. за спожитий   1 кВт/год (з ПДВ) не залежно від обсягу споживання;
– нарахування оплати за спожиту електроенергію для мешканців багатоквартирних будинків, в яких відсутні або не функціонують системи централізованого теплопостачання здійснювати за тарифами встановленими пунктом 1.4 цієї постанови НКРЕ, тобто – 18,72 коп. за спожитий 1 кВт/год (з ПДВ).