Закарпаття: На Свалявщині працює лише третина із зареєстрованих фермерських господарств

Днями під головуванням голови райдержадміністрації Георгія Уліганинця відбулася нарада з керівниками фермерських господарств та ветеринарної медицини району. У роботі також брали участь заступник голови РДА Михайло Таліян, спеціалісти управління агропромислового розвитку та ветеринарної служби району.

Про роботу фермерських господарств та перспективи розвитку галузі доповів начальник управління агропромислового розвитку Микола Чернуха. Він зазначив, що в районі зареєстровано 28 фермерських господарств, з яких виробничою діяльністю займаються лише 10. Найбільшу проблему вбачає у відсутності банківського кредитування. Негативно позначається на збільшенні поголів’я худоби нестача сільськогосподарських угідь, на яких би можна вирощувати корми та випасати худобу, оскільки вся земля розпайована, є власністю селян.

Свої думки щодо ситуації, яка склалася у районі в роботі фермерських господарств, вели мову їх голови. Зокрема, вони звернулися до влади з проханням посприяти виділенню на міському ринку стаціонарного торгового місця для реалізації власної продукції, а також облаштувати місце для   продажу населенню поголів’я молодняку свиней.

Про стан дотримання фермерськими господарствами основних вимог Закону України «Про ветеринарну медицину» та ветеринарно-санітарних правил вів мову головний державний інспектор ветеринарної медицини Юрій Чонка.

Підсумовуючи нараду, голова райдержадміністрації Георгій Уліганинець підкреслив, що покращення показників економічного розвитку, які характеризують стан аграрної галузі нашого району, є головним завданням для кожного сільгосппідприємства, фермера, землевласника. Він також дав доручення начальнику управління агропромислового розвитку взяти під особистий контроль надходження дотацій, який одержить район в рамках   реалізації Програми розвитку та підтримки тваринництва і птахівництва в районі 2011-2015 роки, що дасть можливість домогтися здешевлення вартості утримання великої рогатої худоби,   овець, свиней і курей, що призведе в свою чергу до збільшення обсягу виробництва м’яса, а також поголів’я молодняку   для реалізації його населенню; спільно з виконкомом міської ради та ветеринарною медициною вирішити питання щодо виділення та облаштування місця для   тваринного ринку в м. Сваляві; спільно з керівництвом ДП «Ринок» та керівниками фермерських господарств вирішити питання   щодо виділення на міському ринку стаціонарних торгових місць для реалізації м’ясопродуктів власного виробництва. Управління ветеринарної медицини в районі та районну державну лікарні ветеринарної медицини зобов’язано продовжити практику надання фермерським господарствам практично-методичної допомоги з питань дотримання ветеринарно-санітарних правил та здійснювати постійний контроль і нагляд за їх виконанням; спільно з керівниками фермерських господарств домогтися завершення робіт з проведення ідентифікації та реєстрації тварин, повідомили з Свалявської РДА.
Відкрите Закарпаття