Закарпаття: Посол Угорщини в Україні Міхай Баєр відвідав Ужгородський національний університет

Вчора, 17 лютого, в рамках ознайомлення з освітніми закладами Закарпаття, Ужгородський національний університет з офіційним візитом відвідав Надзвичайний і Повноважний Посол Угорської Республіки в Україні Міхай Баєр.
Ректор УжНУ, професор Микола Вегеш ознайомив гостей з історією та структурою Ужгородського національного університету, розповів про давні зв’язки Ужгородського університету з Угорськими науковими центрами, спільно з якими наш університет реалізовує чисельні наукові та освітні проекти. На підтвердження своїх слів, ректор Микола Вегеш презентував Міхаю Баєру останнє спільне видання науковців УжНУ та Угорської академії наук “Закарпаття 1919-2009 років: історія, політика, культура”, котре побачило світ наприкінці 2010 року. У результаті плідної праці українських та угорських учених,  уперше вдалося знайти компроміс і дійти спільної думки з багатьох питань історії Закарпаття та українсько-угорських відносин.

Міхай Баєр подякував ректору Миколі Вегешу за теплу зустріч і підкреслив, що основними пріоритетами в роботі угорської дипломатичної місії в Україні є становлення взаємовигідних економічних, гуманітарних та транскордонних відносин. Не останнє місце серед визначених Послом завдань займають питання збереження мовної ідентичності та освіти. Саме тому він і відвідує Ужгородський національний університет, де угорською мовою ведеться підготовка майбутніх фахівців, викладачів угорської мови, математики, фізики, історії. Серед інших актуальних питань Міхай Баєр підкреслив і і важливість відновлення роботи міжурядової українсько-угорської комісії.

Угорський дипломат цікавився  і думкою ректора щодо нових проектів законів про вищу освіту. М. Баєр висловив побажання, щоб в новому законі містилася норма про можливість складання вступних іспитів для представників національних меншин рідною мовою.

Прес-служба УжНУ