Закарпаття: Найбільше редакторам “районок” болить фінансове питання

У понеділок, 21 лютого, керівник краю Олександр Ледида зустрівся з головними редакторами районних газет. На зустріч з головою області приїхали журналісти з усіх районів краю. Спільно обговорювали проблеми та шукали шляхи їх вирішення.

Найбільше наболіло редакторам «районок» фінансове питання. Якщо минулий рік через вибори видався досить прибутковим, то у нинішньому сподіватися доводиться, здебільшого, на дотації з районного бюджету та надходження від передплати. До прикладу, міжгірській «Верховині» минулоріч район виділив 250 тисяч. На цей рік поки дають лише сто:

–  Ми вже провели обмеження, де можна – заощаджуємо. Ці 100 тисяч – дуже мало. Нам потрібно ще хоча б 150, – розповів головний редактор газети «Верховина» Василь Пилипчинець.
Не охоче укладають договори про співпрацю і сільські ради – мовляв, нема вільних коштів. Олександр Ледида пропонує звертатись до районної влади – РДА зобов’язані допомагати місцевим ЗМІ:
– Голова районної адміністрації може Вам надати перелік сільрад, в яких є вільні кошти, і вони можуть використовуватись в цьому напрямку. І, якщо Ви з ними укладаєте договір про висвітлення діяльності та інформаційне забезпечення, матимете додаткові надходження.
Скаржаться редактори і на не завжди виправдані ціни в друкарнях:
– Чим більше тираж, тим більші витрати, – каже головний редактор «Вісника Хустщини» Іван Липчей. – На місяць нам треба лише 11 тисяч друкарні заплатити. І це при тому, що папір наш, наші пластини…
Це питання, вважає керівник краю, вирішити простіше простого – треба звертатись по допомогу до сусідніх районів, де тарифи нижчі.
До того ж, відтепер «районкам» допомагатиме й область. Олександр Ледида доручив скласти обласну програму, згідно якої бюджет зможе покривати хоча б частину видатків редакцій:
– Розробимо таку програму з розрахунку на кількість жителів. Закупимо папір, щоб хоча б на 3-4 місяці Вас забезпечити. Поки це одна з пропозицій на наступні півроку.
Наступна зустріч в Олександра Ледиди вже з головами районів. Журналістам керівник краю пообіцяв донести усі проблеми місцевих ЗМІ до влади і максимально посприяти їх вирішенню.

Прес-центр ОДА