Закарпаття: Що допомагає зберігати здоров’я студентам Ужгородського національного університету?

В Ужгородському національному університеті працює Центр психологічної служби, створений у грудні 2008 року. У розмові з його директором, кандидатом психологічних наук, доцентом кафедри соціальної роботи Маргаритою Вовканич — більше про діяльність та успіхи центру.

– Маргарито Дмитрівно, з якою метою створений Центр психологічної служби?

– Центр психологічної служби університету створений два роки тому у відповідності до Наказу Міністерства освіти і науки України, «Положення про психологічну службу в системі освіти України». Наш центр, як і усі психологічні служби, у своїй діяльності керується Конституцією України, Декларацією прав людини, Законами України «Про освіту», «Про надання психіатричної допомоги населенню України», Проектом Закону «Про надання психологічної допомоги населенню України» та власним Положенням. Центр повинен сприяти збереженню психологічного здоров’я студентів, оскільки навчання у «виші» відрізняється від умов навчання середньої школи з одного боку, а умови загальнодержавної економічної та соціальної нестабільності тільки ускладнюють цей процес з іншого боку. Окрім того не слід забувати про легкий доступ до різної інформації, яка часто негативно впливає на здоров’я. Тому й недивно, що молодій людині все важче зберігати психологічну стабільність.

– Чому молоді так важливо оберігати своє психічне здоров’я у сучасному середовищі?

– Негативний вплив середовища призводить у першу чергу до стресів, які спричиняють явища соціально-психологічної дезадаптації, в тому числі і самогубства, особливо серед молоді. Самогубство поділяють на фізичне та соціальне. Якщо у першому випадку мова йде про фізичне самознищення, то в другому — про небажання молодої людини йти шляхом зростання і процвітання, ведення асоціального способу життя (хуліганство, пияцтво, наркоманія, проституція, крадіжки тощо), участь у неформальних групах (т. зв. панки, хіпі та інші прояви субкультури), тобто усілякі намагання молодої людини звернути на себе увагу особливим способом. Молодь з такою поведінкою потребує уваги та допомоги. Ці питання молодіжної культури необхідно вивчати і досліджувати.

– Саме це досліджує психологічна служба?

– Наразі ми працюємо у трьох напрямках: надаємо психологічну практичну допомогу (консультації, тренінги, психотерапія), здійснюємо науково-дослідницьку діяльність, проводимо практичне навчання студентів.

– Як саме практичну допомогу ви надаєте студентам?

– Зазвичай проводимо консультації з різних психологічних питань дезадаптації, групові тренінги із соціально-адаптивних навичок поведінки. Проводимо психодіагностичні дослідження окремих осіб студентів, груп та колективів, психотерапію дезадаптативних та патопсихологічних станів, реабілітацію посттравматичних постстресових станів, профілактику девіантних форм поведінки та психічних захворювань. Допомагаємо студентам у питаннях адаптації до умов навчання в університеті. Адже для студента університет, гуртожиток, велике місто — це нове середовище. Нерідко серед студентів зустрічається відчуття депресії, тривоги, страх не впоратися з новими вимогами життя. Читаємо лекції про шкоду тютюнопаління, небезпеку наркотиків. Проводимо цікаві наукові дослідження у напрямку юридичної психології, надаємо психологічні консультації у кримінальних справах, проводимо експертні психологічні дослідження, висновки яких допомагають у прийнятті судових рішень.

– Яку саме психологічну допомогу ви зазвичай надаєте?

– Здебільшого зі студентами проводяться тренінгові та корекційні семінари. У першу чергу з питань – комунікативних навичок, дружніх відносин, вміння вирішувати конфлікти, особливості міжстаттевих стосунків. Для молодих людей нині дуже важливо не відчувати себе покинутими, бути за лаштунками реального соціального, в тому числі політичного і державного життя. Але часто молоді люди живуть у віртуальному світі, почувають себе самотніми. Часом вони прагнуть підтримувати будь-які стосунки, щоб не бути ізольованому і не відчувати самотність. Адже часто одинокість – це відчуття не сприйняття однолітками і відчуття меншовартості.

– Маргарито Дмитрівно, хто працює наразі у службі і де ви знаходитеся?

– Наша служба знаходиться на першому поверсі СЦД «Ювентус». У нас працюють висококваліфіковані психологи, соціологи, доктори і кандидати наук, що мають великий досвід практичної роботи: Світлана Іванівна Ісаєвич, Вікторія Іллівна Зінич, Зіта Іштванівна Баторі-Гарці, Катерина Ігорівна Фомічова. Усі психологи працюють на громадських засадах, виключно заради улюбленої справи.

Розмовляла Мирослава КОЧІШ, прес-служба УжНУ