Микола Жулинський: НАН України проти прийняття законопроекту про мови!

НАН України виступає проти прийняття проекту закону “Про мови в Україні”, оскільки він не відповідає європейським принципам мовної політики. Про це директор Інституту літератури ім. Т.Г.Шевченка НАН України Микола Жулинський сказав в ефірі “5 каналу”.
“Потрібно приймати закон, але не такий, який був підготований. Цей закон внесе ще більший розкол у суспільство: він не відповідає ні європейським принципам мовної політики, ні елементарним вимогам до такого типу законів”, – сказав М.Жулинський.

За його словами, НАН України направила свій висновок за підписом Бориса Патона щодо неприйнятності ухвалення законопроекту.

Як повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу, М.Жулинський нагадав, що низка країн прийняла закон про мову.

“Франція у 1994 році прийняла закон про французьку мову, у якому передбачені дуже серйозні вимоги до його дотримання. Там не допускається суржик, не допускається вживання іншомовних слів, якщо є французький відповідник”, – зазначив Микола Жулинський.

Нагадаємо, Голова Верховної Ради Володимир Литвин заявив, що під час поточної парламентської сесії законопроект “Про мови в Україні” не розглядатиметься.