Президент Віктор Янукович. Рік при владі. Що обіцяв і як воно є насправді

7 лютого 2010 року відбувся другий тур президентських виборів, за підсумками якого більшість голосів набрав Віктор Янукович. Минув рік його перебування при владі й реалізації програми «Україна для людей». В цій статті подаємо порівняння того, що обіцяв В. Янукович йдучи на вибори, і як воно є насправді.

Обіцяв:

«Зниження ціни на російський газ дозволить не підвищувати його ціну для населення і тарифи на послуги ЖКГ в 2010 році. «Це (Харківська угода щодо продовження базування ЧФ РФ у Криму – Ред..) дасть нам можливість не підвищувати цього року тарифи на газ і житлово-комунальні послуги» (22 квітня 2010 року).

Насправді:

«Граничний рівень ціни на природний газ для підприємств теплоенергетики, що забезпечують опалювання і гаряче водопостачання населення, з 1 серпня 2010 року підвищується на 50% – з 872,78 грн. до 1309,2 грн. за тис. куб. м (з урахуванням ПДВ, збору у вигляді цільової надбавки, тарифів на транспортування і розподіл газу)». (Постанова Національної комісії регулювання електроенергетики (НКРЕ) України №813 від 13 липня 2010 року).

З 1 квітня 2011 року очікується чергова хвиля подорожчання газу: у цей день, згідно меморандуму з МВФ, його вартість підвищиться ще на 50%. Наступне подорожчання заплановане на жовтень, і так, – аж допоки ціна блакитного палива для населення не досягне «економічно обґрунтованого рівня».

Обіцяв:

Янукович у своїх листівках напередодні президентських виборів переконував виборців, що навіть у 2009 році ціна на газ для населення та комунальні тарифи були істотно завищені, тобто люди переплачували ще тоді.

Насправді:

З 1 січня 2011 року практично в усіх містах країни зросли тарифи на опалення. Влада провела масштабний перегляд тарифів, вартість опалення по всій Україні збільшено на 30%, гарячого водопостачання – на 25%, а розмір квартплати – майже вдвічі. З 1 лютого на 30% подорожчала електроенергія.

При цьому відновлена пеня за несвоєчасну плату за житлово–комунальні послуги. За прострочені комунальні платежі тепер знову нараховують штраф — 0,01% за кожен день. Після прийняття Житлового кодексу розмір пені зросте у десять разів – до 0,1% в день. Також передбачена можливість примусового відселення боржників зі своїх квартир.

 Обіцяв:

«Забезпечити формування на законодавчому рівні та гарантування цінової стабільності і доступності для кожної людини: державного «антикризового» продовольчого кошика – переліку продуктів харчування, захищених державою від цінових коливань (хліб, овочі, олія, молочні продукти, цукор, круп’яні вироби)» (Програма «Україна для людей»)

Насправді:

Згідно офіційних даних Держкомстату, ціни на продукти з грудня 2009 року до грудня 2010 року в Україні підвищилися тільки на 10,6%, але в Асоціації Українських банків стверджують, що інфляція в 2010 р склала не менше 20 %. Будь-який українець, який ходить до магазину, скаже, що у другій половині минулого року ціни на продуктових прилавках виросли мінімум у півтора-два, а то й більше разів. Зокрема, хліб за останні півроку подорожчав на 50-80 копійок, картопля в розпал сезону коштувала у 2,5 рази дорожче, ніж у 2009-му, крупи виросли в ціні від 2 до 12 грн. на кілограмі, молокопродукти піднялися на 25-30%, а ціни на гречку взагалі захмарні.

 Обіцяв:

«Для того, що б вирішити це питання (підвищення пенсійного віку – Ред.), треба ухвалити відповідний закон. Парламент на це ніколи не піде. Ми це ніколи нікому не дозволимо… Для цього потрібно збудувати систему охорони здоров’я, потрібно щоб наші люди жили набагато довше і були здоровішими, і тоді у них буде можливість і працювати довше… Зараз ми не маємо морального права це робити. Я на це ніколи не піду».

(21 січня 2010 року, заява в ефірі Миколаївської обласної телерадіокомпанії).

Насправді:

Затіяна урядом М. Азарова пенсійна реформа чітко передбачає підвищення пенсійного віку для жінок до 60 років, а також, – у середньому на десять років, мінімально необхідний для нарахування пенсії трудовий стаж. У найближчій перспективі всі українці – і жінки і чоловіки – виходитимуть на пенсію, як у Європі – у 65 років. Це є однією з вимог з Міжнародного валютного фонду до українського уряду.

Обіцяв:

«Встановлення мінімальних розмірів пенсій, які забезпечуватимуть базові потреби кожної людини: житло, їжа, лікування; захист прав працюючих пенсіонерів; скасування пільг при нарахуванні пенсій для високопосадовців. Підвищити мінімальну пенсію вдвічі – до 1200 грн. з 2011 року»

Насправді:

з 1 січня 2011 року мінімальна пенсія в Україні становить 759 гривень, а у 2011 році, за словами М. Азарова, вона збільшиться до 766 грн. – нижче від прожиткового мінімуму. Обмеження максимального розміру пенсії стосується тільки новопризначених пенсіонерів. Той, хто став пенсіонером раніше, і далі отримуватиме свої десятки тисяч гривень. Водночас працюючим пенсіонерам пенсії планують урізати.

Обіцяв:

«Надати вчителям та медикам статус державного службовця із відповідним покращенням матеріально-фінансового забезпечення».

Насправді:

Через десять днів після виборів Президента фракція Партії регіонів у Верховній Раді не дала жодного голосу за законопроект, який мав би цю обіцянку зробити реальністю.

 Обіцяв:

«Збільшення кількості бюджетних місць у державних вузах до 75%».

Насправді:

Уряд в особі міністра освіти Д. Табачника рекомендує ВУЗам на 42% (порівняно з 2010 роком) скоротити кількість бюджетних місць для навчання бакалаврів.

Обіцяв:

«Податкові канікули на п’ять років, збереження спрощеної системи оподаткування для малого та середнього бізнесу»

Насправді:

З введенням нового Податкового кодексу «податкові канікули» обернулися для підприємців «канікулами суворого режиму». Поки що долю єдиного податку до кінця не вирішено, але підприємцям вже суттєво підвищили розмір соціальних внесків – до фіксованого податку їм тепер щомісяця треба доплачувати ще мінімум 220 грн. Крім того, великі підприємства-юридичні особи сьогодні масово відмовляються від співпраці з платниками єдиного податку, бо новий ПК зробив роботу з ними невигідною.

Обіцяв:

«Відродження українського села, своєчасна виплата державних дотацій вітчизняним сільгоспвиробникам»

Насправді:

Підписав секвестр держбюджету-2010, чим більш ніж удвічі скоротив бюджетне фінансування державних програм з фінансової підтримки села та інвестиційних проектів в АПК. Майже всі пільги для аграріїв, які запровадив уряд Ю. Тимошенко, скасовані.  Зокрема, скасовано пільгову систему із сплати ПДВ для виробників м’яса і молока.

Планується подальше скасування держпідтримки м`ясомолочної галузі, і зокрема дотації виробникам молока та м`яса на підставі домовленостей з МВФ.

Обіцяв:

Запровадити мораторій на питання, які поляризують та розколюють українське суспільство.

Насправді:

З його подачі на посаду міністра освіти було призначено українофоба Д. Табачника, який відразу кинувся переписувати по-своєму історію України та витісняти державну мову зі шкіл. Витягли «на гора» ім’я Степана Бандери, у якого забрали звання Героя. Тепер Західна Україна обурюється, а Східна – зловтішається. Знову активно мусується статус російської мови. Хоча державною її поки що не зробили, але на практиці вона наполегливо впроваджується у всі сфери суспільного життя.

Обіцяв:

«Реальне утвердження в Україні європейських стандартів демократії, неухильного забезпечення прав і свобод людини».

Насправді:

– У минулому році Україна посіла останнє місце серед європейських країн в рейтингу економічних свобод (дослідження всесвітньої організації «Херітидж фаундейшн» та газети «Вол стріт джорнел»).

–  Україна опинилася серед 25 країн, які 2010 року продемонстрували вражаючий занепад демократії, про що свідчить рейтинг демократії країн світу від аналітичного центру британського журналу «Економіст».

–  У щорічному рейтингу свободи, складеному світовою організацією «Фрідом хаус» («Дім свободи»), Україна випала із групи «вільних країн». Таким чином країна опинилася там, де була десятиріччя назад, в групі лише «частково вільних країн», в якій ми перебували до 2004 року.

– Україна на 42 сходинки впала в рейтингу свободи слова, що його складають “Репортери без кордонів”.

– Надання Чехією політичного притулку екс-міністру економіки Богдану Данилишину стало логічним підсумком і вкрай негативною оцінкою європейської спільноти діяльності Януковича на посаді президента. За всю історію Незалежності, це перший випадок, коли українському громадянину надають такий статус.

zakarpatpost.net