Ужгород: Акція “Закону – вето, містам – майбутнє!” переросла в перформанс “Глобальна забудова” (ФОТО)

У вівторок, 22 лютого, перед будівлею Закарпатської обласної державної адміністрації відбувся перформанс «Глобальна забудова». Учасники акції, свідомі громадські діячі, перед центральним входом до владної будівлі наочно продемонстрували, що чекає на міста України після того, як вступить в силу новий Закон України «Про регулювання містобудівної діяльності».

На розгорнутій мапі міста Ужгород було зведено з цеглин будівлю, як символ забудови міських територій. При цьому, важливою складовою зведеної споруди була цементна суміш, яку організатори акції готували з піску «корупція» та цементу «жадібність», добре все заливши водою «політична глухота». За їхніми словами, саме корупція і жадібність є основними інгредієнтами обурливого закону. В той час, політична глухота це прецедент законодавчої безвідповідальності, адже закон вдруге направляється на підпис Президенту України не враховуючи громадські інтереси й позицію.

Наприкінці акції було зачитано звернення до Президента України з проханням вдруге ветувати закон та врахувати зауваження громадських експертів. Текст було передано до Закарпатської обласної адміністрації.

За словам учасників акції, основною метою даного перформансу було звернення уваги органів державної влади на порушення прав та інтересів громадян в ЗУ «Про регулювання містобудівної діяльності». Адже якщо, якщо цей закон набуде сили в тому вигляді в якому він є сьогодні, то завтра забудовники з легкістю та без дозволів зможуть вирубувати дерева наших парків, площ, скверів; встановлювати загорожі та рити котловани, не узгоджуючи свої дії з екологами, істориками, не кажучи вже про жителів міста.


Ще однією вакханальною нормою закону є фактичне ігнорування процедури проведення громадських слухань при вирішенні питань відчуження для суспільних потреб чи з мотивів суспільної  необхідності земельних ділянок та інших об’єктів нерухомого майна, які перебувають у власності фізичних або юридичних осіб. Зазначена норма Закону є прямою загрозою щодо дотримання права громадян на мирне володіння своїм майном.

Також, закон передбачає обмеження доступу до інформації генеральних планів. При цьому,  втаємничення може накладатись підзаконними нормативно-правовими актами, тобто на місцях, без жодних критерів щодо того, яка саме інформація може підлягати обмеженню доступу. Це може стати причиною для включення величезної частини матеріалів генерального плану до таємниці з подальшим обмеження доступу громадськості до неї.

На заході був присутній начальник управління регіонального розвитку,  містобудування та  архітектури ЖИГА Андрій Іванович. Він зауважив, що досі і в майбутньому громадськість буде інформуватись та брати безпосередню участь у обговоренні проектів забудов. При цьому, закон ніяким чином не обмежує цей процес.

Натомість учасник акції Володимир Феськов вважає, що в словах начальника управління є серйозна доля лукавства. Адже досі ми жодного разу в ЗМІ чи інший спосіб не чули офіційної позиції підвідомчого йому органу, щодо вакханальних забудов, що ведуться з грубими порушеннями законодавства, які були ініційовані в Ужгороді. Де парки, сквери та прибудинкові території знищувались і забудовувались. Візьмемо хоча б скандальний дозвіл щодо зведення на площі Б.Хмельницького торгово-розважального центру «Бумеранг». Адже сьогодні справа знаходиться в судах і є велика небезпека, що громадськість міста програє її, втративши площу назавжди. І дякувати за цю підлу ситуацію ми повинні в тому числі і вищезгаданому управлінню. Тобто, мова іде про доволі красномовний факт того, як проводяться консультації з громадськістю. Тому є серйозні підстави для хвилювання, адже новий закон в свою чергу, передбачає ще більше послаблення впливу громадськості і місцевої влади на забудовні процеси.