Ужгород: Міська влада прийняла рішення “поповнити” арсенал зелених насаджень

Сьогодні, 22 лютого, відбулася нарада при Ужгородському міському голові, присвячена темі озеленення міста. Зокрема, мова йшла про визначення подальшої долі дерев катальпи у центрі Ужгорода.

Нагадаємо, що вони були висаджені ще у 2003 році, і тепер прикрашають не лише центральні вулиці міста. Минулого року Державна інспекція з карантину рослин виявила у центрі Ужгорода заражені катальпи. Було визначено, що рослини вразила тутова щитівка, яка могла перейти на молоді дерева зі старої катальпи, яка росла навпроти католицького собору, або ж у партії могли бути вже заражені дерева.

Колишньою владою були прийняті міри, але це не дало бажаного результату. Ефект був, але недовготривалий – хвороба прогресує. Є загроза заразити інші дерева.

Присутні на конференції директор підприємства «Агромікс» П.Харевич, директор ботанічного саду Д.Сойма, завідувач кафедри плодоовочівництва і виноградарства УжНУ В.Симочко, завідувач кафедри ботаніки УжНУ О.Колесник запропонували заражені дерева замінити. Можливим є варіант проведення хімічного лікування, але цю процедуру слід проводити 4-5 разів на рік, вона шкідлива не тільки для дерев, але й для жителів Ужгорода, і, що важливо, нема гарантії, що це дасть позитивний результат. Тому заміна науковцям видається найкращим виходом із ситуації.

Між спеціалістами точилася дискусія, з приводу того, якими саме породами варто замінити катальпи. Д.Сойма найбільш підходящим варіантом вважає клен, або іншу породу, яка пристосована до кліматичних умов нашого краю. В.Колесник запропонував заміну проводити з крупномірами, тобто вже сформованими деревами, і не чекати 20 років, поки воно окріпне і підросте. Завідувач кафедри ботаніки порушив також болючу тему для Ужгорода, а саме відсутність концепції озеленення міста. Дерева – живі організми, вони не тільки хворіють, а й вмирають. В Ужгороді дуже багато старих насаджень, тому місто необхідно «рятувати» від них, адже тут йдеться і про безпеку городян. Підсумовуючи сказане,головний архітектор   Ужгорода О.Шеба, висловив побажання обраними породами зберегти геометричні форми, обриси, аби вони вписували в загальний контекст.

Вислухавши пропозиції науковців, спеціалістів, мер Ужгорода Віктор Погорєлов погодився з усім сказаним, і закликав зібрати думки й інших фахівців і вирішити, які саме дерева слід висадити в центрі Ужгорода.

Наразі у розпорядженні міської влади є 29 дерев, які комунальні служби зможуть висадити на місці катальп вже в найближчі вихідні. Між ними будуть висаджені туї, щоб не «оголювати» місто.

Вся закарпатська правда