Закарпаття: 24 команди держслужбовців вийшли на старт в Ужгороді

У суботу в ужгородському СК «Юність» на старт Спартакіади держслужбовців вийшли 24 команди, всього понад 450 працівників держустанов: облдержадміністрації, райдержадміністрації, міськвиконкомів, працівники територіальних підрозділів центральних органів виконавчої влади, а також посадові особи органів місцевого самоврядування. Уперше було проведено акредитацію учасників, що дозволило майже до нуля звести підстави у збірних командах міст і районів.
На урочистому відкритті були присутні голова облдержадміністрації Олександр Ледида, голова обласної ради Іван Балога, заступник голови облдержадміністрації Іван Качур, депутат Верховної Ради України, великий прихильник спорту Сергій Мошак, в.о. начальника управління у справах молоді і спорту ОДА Олена Куцин.

Із словами вітання до учасників Спартакіади звернулися голова облдержадміністрації Олександр Ледида та голова обласної ради Іван Балога, які побажали присутнім удачі та спортивних досягнень.

За доброю традицією змагання розпочалися з футбольного матчу збірної облдержадміністрації та збірної райдержадміністрації і районних рад. Команди на поле вивели капітани Олександр Ледида та Василь Канюк. За збірну ОДА виступали Олександр Ледида, Іван Балога, Анатолій Петруня – прокурор Закарпатської області, Іван Качур, Володимир Токар, Василь Сітар – начальник УСБУ в Закарпатській області, Юрій Самбор – командир Чопського прикордонного загону, Сергій Мошак – депутат Верховної Ради, Олександр Шимоня, Роман Мушка. Головний тренер команди – Віктор Русин, який за станом здоров’я не зміг взяти участь у грі. За збірну райдержадміністрацій, районних та міських рад виступали Василь Канюк, Роман Рогач, Юрій Улиганинець, Іван Ярема, Василь Култан, Василь Ковбаско, Станіслав Сухан, Віктор Феєр, Іван Гартавел, Федір Турчин. Готували команду до гри Михайло Фединець, Андрій Готько та Анатолій Перцев. Обидві команди продемонстрували гру високого рівня. На спортивному майданчику самовідданістю за вдумливими діями виділялися Олександр Ледида, Іван Балога, Іван Качур, Анатолій Петруня, Сергій Мошак у збірній ОДА, Василь Канюк, Іван Ярема, Станіслав Сухан, Федір Турчин у збірній РДА і райміськрад. Окремо слід відмітити гру воротарів Володимира Токаря та Віктора Феєра, які багато разів демонстрували блискучу реакцію й бездоганну техніку. Рахунок у матчі відкрили футболісти збірної РДА та райміськрад. Швидку контратаку точним ударом завершив Василь Канюк. Невдовзі Олександр Ледида встановив рівновагу. Рахунок 1:1 тримався на табло доволі довго. Коли більшість глядачів налаштувалися на пенальті, відбулася триходівка, яку розпочав Олександр Ледида, продовжив Іван Качур, а завершив точним ударом Олександр Шимоня. Василь Канюк повів свою команду на вирішальний штурм, але облдержадміністратівці вистояли.

Фінальний свисток зафіксував перемогу збірної ОДА, з рахунком 2:1. Окремо хочеться зупинитися на грі голови обласної ради Івана Балоги. Ми доволі рідко бачимо Івана Івановича на футбольному майданчику, але цього разу його гра сподобалася. Іван Балога виконував великий об’єм роботи, постійно виходив на ударну позицію, наніс багато ударів, із задоволенням брав участь у комбінаційній грі, не цураючись при цьому і гри у відборі. Якщо до хорошої гри Олександра Ледиди, Івана Качура, Леоніда Петруні, Віктора Русина ми вже звикли, то гра Івана Балоги стала приємною несподіванкою. Як показала гра між збірною ОДА та збірною РДА і райміськрад, гравці обох команд чудово орієнтуються на футбольному полі. Із цього можна зробити висновок, що керівники області, міст та районів із спортом і футболом безпосередньо дружать, що налаштовує на оптимістичний лад.

У змаганнях із шахів взяли участь 20 команд. Основна боротьба розгорнулася між командами Воловецького, Виноградівського, Тячівського, Перечинського, Мукачівського районів, Пенсійним фондом, КРУ та збірною ОДА.

У чоловіків без поразок завершив змагання Віктор Шталь – збірна ОДА, по одній поразці у пасиві виноградівця Йосипа Балажа та волівчанина Леоніда Шуста. Четверте і п’яте місця розділили тячівець Микуланинець і представник Ужгородщини Мінєєв. У жінок блискуче провела турнір представниця збірної ОДА Надія Токарчик, яка всі свої партії завершила перемогами. По одній поразці у пасиві Вікторії Перепелиці із Пенсійного фонду та Ірини Чернак із Перечинщини. На четвертому місці представниця Іршавщини Брич. Слідом розмістилися волівчанка Шуста, тячівка Миколайчук та виноградівка Окутіна. Саме 8 місце Окутіної і відкинуло збірну Виноградівської РДА на третє місце. Срібні медалі у командному заліку в збірної Воловецької РДА. Ну, а золоті медалі завоювала збірна ОДА. Причому Надія Токарчик та Віктор Шталь не втратили жодного очка. На четвертому місці збірна Тячівської РДА, п’ятому – Пенсійного фонду, шостому – Перечинської РДА. До призової трійки могли увійти збірні ПФУ та Перечинської РДА, але вдалий виступ жіночої половини не змогли підтримати шахісти-чоловіки. У Країла з Перечинщини 13 місце, Лелюшка (ПФУ) – 12.

За перемогу серед шашистів змагалися теж 20 команд. Основна боротьба розгорілася між традиційно сильними командами Перечинського, Іршавського, Тячівського, Міжгірського, Рахівського районів та збірними Апеляційного суду і Пенсійного фонду. У чоловіків Олександр Горзов із Іршавщини хоч і втратив півочка, але це не завадило йому вибороти перше місце. На друге місце з 4 очками вийшов представник Перечинщини Іван Канайло. По 3,5 очок набрали відразу 4 учасники змагань. Кращий рейтинг виявився у тячівця Олександра Цавнера. За рискою призерів опинилися ужгородець Мадяр, представник Апеляційного суду Стан та рахівчанин Волощук. У жінок впевнено турнірний шлях пройшла Олена Пилипчинець із Перечинської РДА. Навіть одна нічия не завадила їй стати чемпіонкою Спартакіади. На півочка від переможниці відстали Тетяна Горова з Міжгірської РДА та Наталія Єршова з Тячівської РДА. Четверте місце з 3,5 очками набрала шашкістка облдержадміністрації Олена Куцин. По 3 очки набрали Копинець із Пенсійного фонду, Клочурак із Рахівської РДА, Попович – Іршавської РДА, Абрамова – Апеляційний суд, але вони розділили тільки 5-8 місця. Саме 7 місце Попович стало на заваді боротьби за золоті медалі в командному заліку. Перше місце здобула команда Перечинської РДА. Срібло у шашкістів Тячівської РДА, а бронза поїхала до фаворитів змагань іршавчан.

Багато неочікуваних результатів було у змаганнях із настільного тенісу. Тут за призові місця боролися 20 команд. У індивідуальному заліку у чоловіків більше очікували від тенісистів Берегівщини, але якщо Лендєл боровся за 4-6 місце (у підсумку посів 6 місце), то Агнеса Ердей виборола тільки 11 місце. А призерами стали представник Пенсійного фонду Микола Леле, Михайло Чулей (Хустська РДА) та Владислав Сюч (Свалявська РДА). Четверта позиція в Івана Шагура з Міжгірської РДА, п’яте місце посів Гуштан із Перечинщини. У жінок у всіх поєдинках перемогу святкувала Клара Датків із Перечинської РДА. Мирослава Галас із Свалявщини виборола срібло, а тячівка Мар’яна Габор зійшла на третю сходинку п’єдесталу пошани. За рискою призерів завершили турнір сильні тенісисти Вікторія Фулитка з Міжгірщини, Наталія Плиска з Виноградівщини та представниця КРУ Кертейс. У загальнокомандному заліку доволі неочікувану перемогу святкувала збірна команда Свалявської РДА, яка випередила сильні команди Перечинської та Міжгірської РДА. Трішки не вистачило тенісистам Пенсійного фонду та тячівцям, щоб стати призером Спартакіади.

Напрочуд напружено проходили матчі волейбольного турніру. До четвірки кращих вийшли команди Воловецької, Міжгірської, Хустської РДА та апарату управління ОДА. У першому півфінальному поєдинку збірна ОДА зустрілася з командою Хустської РДА. Зусиллями Шимоні, Шоні, Щербея, Пекар, Смаги, Далекорея працівники облдержадміністрації здобули перемоги в обох партіях – 15:8 та 15:6. В іншому поєдинку волейболісти Міжгірщини у двох партіях (15:8 і 15:7) перемогли волівчан. У фіналі міжгірці продемонстрували волю до перемоги і здобули перемогу 15:9 і 15:10. Третє місце у хустян, четверте – у волівчан. Відмінно також у цьому виді спорту виступили волейболістки КРУ, Виноградівської та Берегівської РДА.

Найбільше команд зібрав футбольний турнір. Тут за медалі Спартакіади боролися 22 команди. Після групових турнірів до півфіналу вийшли збірні Виноградівської, Мукачівської, Перечинської та Ужгородської райдержадміністрацій.

У першому півфіналі зустрілися команди Ужгородської та Перечинської РДА. Основний час не виявив переможця. У серії пенальті довелося пройти три кола. Кілька разів перечинці були близькі до перемоги, але у вирішальну мить ужгородців виручав голкіпер Віктор Монда, який був кращим у складі своєї команди. Саме Віктор і приніс перемогу, відбивши вирішальний пенальті. В іншому поєдинку виноградівці здолали опір мукачівців і вийшли у фінал. У матчі за третє місце футболісти Мукачівської РДА перемогли своїх суперників із Перечинської РДА і здобули бронзові нагороди.

Фінал видався бойовим, напруженим і видовищним. Атаки хвилями накочувалися на ворота, але голкіпери з честю виходили зі складних ситуацій. Та все ж наприкінці тайму виноградівцям вдалася хороша атака, і Віктор Монда не зміг виручити своїх партнерів. У другому таймі футболісти Ужгородщини пішли вперед великими силами, намагаючись зрівняти рахунок. Інколи навіть Монда залишав ворота і йшов допомагати партнерам. В один із таких моментів виноградівці провели хорошу атаку. Монда, який залишив ворота, припустився помилки, якою зуміли скористатися виноградівці. 2:0 – і всім зрозуміло, що золоті медалі отримають футболісти Виноградівської РДА.

У цілому вдалими треба назвати виступи Міжгірської, Перечинської, Тячівської, Берегівської, Виноградівської, Іршавської РДА, Пенсійного фонду, КРУ, апарату управління ОДА. Слід також відмітити участь збірної команди Апеляційного суду, яка посіла місце у середині турнірної таблиці.

Переможці та призери в індивідуальному та командному заліку отримали заслужені нагороди, які вручали голова облдержадміністрації Олександр Ледида, заступник голови ОДА Іван Качур, депутат Верховної Ради Сергій Мошак, в.о. начальника управління у справах молоді та спорту ОДА Олена Куцин.

Наступний етап Спартакіади держслужбовців відбудеться у червні в селі Пийтерфолво, що на Виноградівщині.

Спартакіада пройшла на високому рівні. Була хороша масовість, високі спортивні показники, видовищні поєдинки, азарт і непоступливість, бажання перемогти. Приємно було бачити на чолі команд керівників райдержадміністрацій і голів районних рад, які активно брали участь у змаганнях.

Степан Селменський, Спорттайм