Закарпаття: В Ужгороді керівники правоохоронних структур краю обговорили проблеми боротьби з контрабандою та нелегалами

18 лютого в прокуратурі Закарпатської області відбулась нарада керівників правоохоронних органів краю. У нараді взяли участь керівники УМВС, УСБУ, ДПА області, начальники Мукачівського та Чопського прикордонного загону та голова Апеляційного суду області. Обговорили стан протидії злочинам та адмінправопорушенням, повязаних з контрабандою та нелегальною міграцією. Йшлося зокрема про те, що робота правоохоронців у цьому напрямку не відповідає вимогам сьогодення.

Як зазначив заступник прокурора області Віталій Мухін, чимало недопрацювань виявлено у роботі митниць краю. Так, незадовільним є те, що при збільшенні кількості виявлених правопорушень, на 33 мільйони гривень зменшилась вартість предметів порушення митних правил. Окрім того виявлені і факти створення уявного благополуччя в роботі митників – складалися фіктивні протоколи про вчинення правопорушень. Ще один недолік – суди продовжують закривати чимало адміністративних справ про порушення митних правил. Найбільше закрито таких справ Чопської митниці, водночас їхній показник є найбільшим в державі. Однією з причин цієї ситуації є неналежна підготовка митниками матеріалів в процесі адміністративного провадження.

Є тенденція до збільшення виявлених митницею фактів кримінальної контрабанди, однак вартість контрабандних товарів зменшилась.

Виявлені також недопрацювання на цьому напрямку і в роботі УСБУ в Закарпатській області. Ефективність розкриття злочинів у кримінальних справах про товарну контрабанду цим управлінням залишається низькою. Так, із 44-х кримінальних справ, що знаходяться у провадженні досі не встановлені особи, що вчинили злочин у 21 справі. Крім того правоохоронцями в минулому році не викрито жодної організованої злочинної групи, яка займається контрабандою. Не задовольняє прокуратуру і робота податківців на цьому напрямку, її працівники практично бездіють і результати їх роботи з цих питань є нульовими.

Залишає бажати кращого і стан боротьби із контрабандою наркотиків. Виявляються лише поодинокі факти. Так, торік підрозділи ГУМВС виявили всього лише 2 такі злочини.

Проблемою залишається й те, що є чимало фактів незаконного переміщення тютюнових виробів через державний кордон поза пунктами пропуску. Подекуди такі товари переміщують залізничним транспортом. Між тим, за матеріалами Мукачівського, Чопського прикордонних загонів та інших правоохоронних органів краю порушено лише одну кримінальну справу за вказаними фактами.

За словами заступника прокурора області Віталія МУХІНА, аналіз криміногенної обстановки на державному кордоні показує, що Закарпаття і надалі продовжує залишатись «привабливим» для незаконних мігрантів та організованих злочинних груп, які займаються їх переправленням через кордон. Варто зазначити, що протягом року активізувалась наглядова діяльність на даному напрямку прокуратури області та прокуратур прикордонних районів.

Тим не менш, прокуратура вважає неефективною оперативно-розшукову діяльність щодо боротьби з міграцією. Реальні показники щодо документування дійсних організаторів злочинів – відсутні. Злочинні схеми залишаються не викритими. Цьогоріч прикордонники краю ще не виявляли організовані групи, що причетні до незаконного переправлення осіб через кордон.

Основні зусилля прикордонників та підрозділів інших правоохоронних органів, які проводять оперативно-розшукову діяльність, спрямовані на виявлення та припинення діяльності злочинних угрупувань, що діють на каналах незаконної міграції, оскільки організатори незаконного переміщення мігрантів через державний кордон продовжують використовувати як легальні канали, так і ділянки поза пунктами пропуску через державний кордон.

На нараді було висловлено ряд зауважень до присутніх керівників правоохоронних та контролюючих органів.

Причиною усіх недоліків, за словами прокурора області Анатолія Петруні, є зокрема неузгодженість дій правоохоронців. Тож на координаційній нараді керівники правохоронних органів краю домовилися про організацію оперативно-розшукових заходів та слідчих дій, активізацію роботи з розкриття злочинів щодо контрабанди. Особливу увагу необхідно звернути на виявлення злочинів щодо контрабанди наркотиків. За підсумками наради прийнято постанову, у якій визначено низку заходів, спрямованих на активізацію боротьби з контрабандою та нелегальною міграцією.

Прес-служба прокуратури Закарпатської області