ДАІ, якщо треба, не проти постріляти у водіїв-порушників

ДАІ нагадала, що інспектор може захищатися не лише жезлом та штрафом, а й розстрілювати. Через напади на інспекторів ДАІ, які останнім часом почастішали, правоохоронці вирішили нагадати, що даішники мають право стріляти у водіїв.
Якщо у США місцеві дорожні патрульні у кожному бачать потенційного злодія, в Україні, навпаки, вважається, що всі водії – нормальні люди. Тому тримати громадянина на мушці “просто так” вітчизняним інспекторам заборонено.

Однак у ДАІ вирішили нагадати, в яких випадках водій може отримати поранення або й загинути від рук даішника, пише Сегодня.

Діставати зброю міліціонеру можна тільки у разі явної загрози йому чи іншим людям, а превентивно (спочатку вийняти пістолет, потім попросити у водія документи) заборонено, пояснив начальник прес-служби кримської ДАІ Микола Астапов.

Список правопорушень, через які можна отримати поранення або й загинути від рук даішника, виглядає так:

– напад на інспектора, що загрожує його життю і здоров’ю (з вогнепальною або холодною зброєю, лопатою, палицею, тощо);

– захоплення або спроба захоплення заручника (пасажира, пішохода, інспектора);

– спроба наїхати транспортним засобом (машиною, трактором, мопедом) на інспектора або інших людей (наприклад, понятих, свідків і потерпілого від ДТП, сторонніх);

– спроба втекти від переслідування на авто, якщо при цьому виникає небезпека для інших людей і автомобілів. У цьому випадку зазвичай стріляють по колесах;

– погрожування зброєю (автомат, пістолет, граната, ніж, навіть якщо це травматика, муляж або іграшка) інспектору або навколишнім людям;

– невиконання команди інспектора залишатися на місці або спроба заволодіти його зброєю;

– загроза чи спроба нацьковування навченого собаки (вівчарки, бійцівської, тер’єра) на інспектора та інших людей.

Коли інспектор не має права стріляти:

– якщо від куль можуть постраждати сторонні люди (пішоходи або, у випадку переслідування порушника, водії і пасажири інших автомобілів);

– коли перед ним вагітна, літні люди, людина з явними ознаками інвалідності (без ока, руки, ноги, тощо), неповнолітній. Заборона не діє в разі групового або збройного нападу таких людей, що загрожує життю і здоров’ю людей, працівників міліції, а також якщо у нападників є в руках зброя (наприклад, у вагітну з пістолетом або інваліда з рушницею стріляти можна).

Інспектор зобов’язаний:

– перед застосуванням зброї попередити про це голосом: “Стій, стріляти буду”, потім зробити попереджувальний постріл вгору і лише потім стріляти на ураження. Приведення зброї в бойову готовність (явне зняття із запобіжника) також є попередженням про можливі постріли в зловмисника.

– завдати мінімальну шкоду здоров’ю нападника (стріляти в ногу, руку, а не в тулуб або голову).

– якщо нападник поранений, негайно надати йому медичну допомогу та повідомити про цей випадок безпосереднього начальника або чергового по ДАІ.