Закарпатська “Просвіта” — за демонтаж пам’тника чужої держави на Верецькому перевалі

ЗАЯВА Закарпатського обласного об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Тараса Шевченка

Сто п’ятнадцять років тому на Верецькому перевалі (тодішній кордон Угорщини), на честь тисячоліття “гонфоглалашу” (завоювання угорськими племенами нової батьківщини) було споруджено пам’ятник, котрий мав стати символом віковічності угорського панування над Закарпаттям, нагадувати про це місцевому русько-українському населенню. Позаяк у краї панував жахливий шовіністичний режим, тут ніхто не міг виступити проти будівництва надзвичайно принизливого для русинів-українців символа. Зробила це українська інтелігенція Галичини начолі із Іваном Франком. По закінченню Першої світової війни зневажливого для закарпатців монстра знесли.

У 1996 році угорські реваншисти підкупили місцеву владу та таємно спробували відновити символ із тим же політичним змістом. Він повинен був позначити їх велику мрію – кордон Великої Угорщини.

Через протести української громадськості їх підлий (адже повинен був споруджуватися “на кістках” розстріляних тут у 1939 році карпатських січовиків) намір не вдався. За рішенням Кабінету Міністрів України будівництво було заборонене.

Вдруге спроба відновити будівництво була у 2008 році. Однак згоди на це Закарпатська обласна рада не дала, рішуче проти виступили і Львівська, Івано-Франківська, Тернопільська обласні ради, партії та громадські організації нашого краю. Тим більше, що будівництво здійснювалося за відсутності необхідної нормативно-правової бази. Зокрема, вщент було проігноровано наказ Державного комітету України з будівництва та архітектури “Про затвердження Порядку спорудження (створення) пам’ятників і монументів” від 30. 11. 2004 р. №231/806. Це дає абсолютні підстави стверджувати, що монстр на Верецькому перевалі побудований незаконно, не є зареєстрованим як пам’ятка, тож є самочинно наваленою та забетонованою купою каміння. Вже через це демонтувати його повинна була влада (вірніше змусити це зробити будівельників). Позаяк він не є “пам’ятником”, то і притягувати до відповідальності того, хто це чинить – нема підстав.

Тож арешт та переслідування членів ВО “Свобода” за “підпал” цієї звичайної купи каміння є, на перший погляд, абсурдом. Однак насправді – це не абсурд. Наявна спроба робити те, що робила би антиукраїнська (антируська) шовіністична влада Угорщини сто років тому щодо тих, хто посмів би покласти ватру біля символа угорського шовінізму. Тобто, нинішня “українська” влада переслідує тих, хто за національну гідність українців, хто проти відродження реваншистської (хай навіть символічної) “Великої Угорщини”, хто захищає територіальну цілісність України. Як не парадоксально, однак приходимо до висновку, що нинішня влада мабуть переслідувала би Івана Франка, якби він нині написав вищезазначений протест.

Наведене у черговий раз підтверджує, що сучасна влада не є українською, вона не стоїть на захисті національно-державних інтересів України.

Вимагаємо негайно припинити незаконні переслідування людей, вся “провина” котрих полягає в тому, що вони є патріотами України. Вимагаємо від влади зобов’язати організаторів будівництва на Верецькому перевалі знести незаконно навалену та забетоновану ними купу каміння, споруджену з метою встановлення символічного “прикордонного стовпа між Угорщиною та Україною”.

Якщо це не зробить влада, то, враховуючи те, що “пам’ятник” на Верецькому перевалі, побудований як символ великоугорського реваншизму, будувався без дотримання вимог українського законодавства і не зареєстрований у передбаченому законом порядку, тож по суті є незаконно наваленою “купою” каміння, закликаємо всіх громадян докласти зусиль, щоб його там не було.

Голова Закарпатського обласного об’єднання ВУТ “Просвіта” ім. Т. Шевченка Володимир Піпаш

Закарпаття онлайн