Закарпаття: Державна служба зайнятості надає гроші на власний бізнес

Державний центр зайнятості надає безробітним громадянам України можливість навчання основам підприємницької діяльності і потім видає їм разове фінансування на перший рік їхньої роботи в новому статусі відповідно до складеного ними бізнес-плану.

Про це під час “круглого столу” на тему: “Соціальне дерегулювання і якість послуг державної служби зайнятості та фондів соціального страхування”, організованого Київською міською організацією політичної партії “Сильна Україна”, який відбувся 21 лютого 2011 року в Прес-центрі інформаційного агентства ЛІГАБізнесІнформ (Київ, вул. Шамрило, 23), розповів начальник управління організації надання соціальних послуг Державного центру зайнятості України Віктор Сухомлин.

За словами В. Сухомлина, безробітний громадянин, який виявив бажання стати підприємцем, отримує від Держцентру зайнятості можливість пройти навчання на спеціальних курсах, потім скласти справжній бізнес-план, і йому одноразово видаються грошові кошти з розрахунку на 12 місяців роботи, щоб він міг організувати і розвинути свою підприємницьку діяльність.

“У всіх районах, а особливо у Вінницькій, Полтавській та Сумській областях, люди беруть ці гроші, відкривають власні маленькі магазини, пекарні, майстерні з ремонту взуття і т. п. І на сьогоднішній день люди, які взяли ці гроші й організували свою справу, створили по всій Україні ще 1 тис. робочих місць, і працевлаштували на них безробітних людей”, – повідомив В. Сухомлин.

Крім того, він розповів, що служба зайнятості практикує такі активні методи роботи, як працевлаштування з наданням дотації. Таким чином, за словами В. Сухомлина, фонд загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття надає роботодавцю певні кошти для працевлаштування безробітного та 1 рік фонд платить зарплату цього працевлаштованого без участі роботодавця.

“Це здійснюється за умови, що на наступний рік роботодавець не має права скоротити цю людину, за винятком випадків пияцтва, прогулів, порушень трудової дисципліни тощо. Таким чином, 90% людей залишаються на цих робочих місцях і досить ефективно працюють”, – підкреслив В. Сухомлин.

Нагадаємо, найближчим часом в різних регіонах Україні планується створити низку центрів профтехосвіти, у яких безробітні громадяни зможуть отримати нову професію для подальшого працевлаштування.

Закарпатський регіональний центр зайнятості