Закарпаття: Органи прокуратури жорстко взялися за порушників закону про заборону грального бізнесу

Прокуратурою Закарпатської області із залученням правоохоронних органів та органів державного контролю постійно здійснювались перевірки щодо протидії незаконній господарській діяльності закладів, які маскують організацію та проведення азартних ігор під видом діяльності з надання доступу до інтернет-мережі. Як засвідчили їх результати, з часу набрання чинності Закону України «Про заборону грального бізнесу в Україні» і надалі спостерігається тінізація підприємницької діяльності на вказаному напрямку.

За словами заступника прокурора області Івана РУСИНА, з моменту введення в дію вищевказаного Закону органами державної податкової служби області проведено 1206 перевірок, у ході яких виявлено 26 фактів порушень вимог законодавства щодо заборони грального бізнесу, вилучено 205 одиниць грального обладнання на загальну суму 1,1 млн. грн. До Закарпатського окружного адміністративного суду подано 9 позовних заяв із вимогою про застосування до суб’єктів господарювання фінансових санкцій на суму 58,8 млн. грн.

Варто зазначити, що поряд з цим, органами прокуратури області за грудень минулого та січень поточного років виявлено майже стільки ж порушень, як органами податкової служби та внутрішніх справ з моменту введення в дію Закону України “Про заборону грального бізнесу в Україні”.

До прикладу, прокуратурою м. Ужгород було виявлено ігровий зал, розташований по вул. Корятовича, у якому функціонували 13 ігрових апаратів. За даним фактом на початку року порушено кримінальну справу за фактом зайняття забороненими видами господарської діяльності – гральним бізнесом ( ч.1 ст.203 КК України). Кримінальна справа для організації досудового слідства скерована до Ужгородського МВ УМВС України в Закарпатській області.

Крім виявлення кримінально-караних діянь прокурорами виявлялись також випадки адміністративних правопорушень у цій сфері.

Зокрема, Хустський міжрайонний прокурор порушив адміністративне провадження відносно приватного підприємця С., який в орендованому ним приміщенні в м. Хуст незаконно надавав послуги у сфері грального бізнесу на 10 ігрових автоматах. За результатами перевірки діяльність закладу призупинена, ігрові автомати описані та вилучені працівниками СДСБЕЗ Хустського МВ УМВС України в Закарпатській області.

Аналогічні порушення виявлені Берегівським міжрайонним прокурором (вжито заходів до вилучення 6 гральних автоматів), прокурорами Виноградівського району (вжито заходів до вилучення 13 гральних автоматів), Іршавського (вжито заходів до вилучення 13 гральних автоматів) прокурором м. Ужгород (вжито заходів до вилучення  109 гральних автоматів) та іншими.

За результатами перевірок, прокуратурою області внесено подання голові ДПА в Закарпатській області та начальнику УМВС України в Закарпатській області.

За наслідками розгляду подання головою ДПА у Закарпатській області до дисциплінарної відповідальності притягнуто 9 працівників податкової служби та активізовано діяльність по виявленню фактів незаконного надання послуг у сфері грального бізнесу.

З огляду на викладене, прокуратурою області зініційовано та проведено міжвідомчу нараду за участі правоохоронних органів та органів державного контролю, в повноваження яких входять питання пов’язані з дотриманням вимог чинного законодавства, в тому числі і  протидії правопорушень у сфері грального бізнесу.

Як зазначили в ході наради, правоохоронні органи області та органи державного контролю не використовують в повному обсязі надані їм повноваження для адекватного реагування на незаконну господарську діяльність гральних закладів, а подекуди взагалі не володіють ситуацією на вказаній ділянці.

За результатами наради прийнято рішення, якими зобов’язано конкретних посадових осіб правоохоронних та контролюючих органів, а також міськміжрайпрокурорів вжити усіх передбачених законом заходів до запобігання порушень Закону України “Про заборону грального бізнесу в Україні”.

Як наголосив прокурор області Анатолій ПЕТРУНЯ, і його у цьому підтрималі усі керівники правоохоронних органів краю, ціль правоохоронців –  повністю припинити діяльність грального бізнесу на Закарпатті.

Прес-служба прокуратури Закарпатської області