Закарпаття: Торік на Великоберезнянщині малий бізнес надав послуг на 22,1 млн грн

У райцентрі Великоберезнянського району відбулось засідання координаційної ради з питань залучення інвестицій у економіку та розвитку підприємництва за участю голови Закарпатської облради Івана Балоги, голови райдержадміністрації Івана Рогача, голови райради Василя Канюка, начальника головного управління з питань європейської інтеграції, зовнішньоекономічних зв’язків та туризму ОДА Ернеста Нусера.

У своєму виступі голова райради Василь Канюк наголосив, що районна рада спільно з  райдержадміністрацією проводять активну регіональну політику щодо розвитку малого підприємництва. Зокрема, діє програма розвитку малого підприємництва, головною метою якої є збереження вже досягнутого рівня та створення передумов для нарощення нового потенціалу, що поступово підноситиме малий сектор економіки в кількісному і якісному змісті до європейських та світових відміток, зробить його носієм економічної моделі високорозвинених країн, щороку передбачаються кошти для часткового відшкодування відсоткових ставок за кредитами, залученими суб’єктами малого бізнесу для реалізації інвестиційних проектів,  діє реєстраційний  та дозвільний офіси з видачі документів дозвільного характеру за принципом “організаційної єдності”.

Виступаючий відзначив, що найбільшу питому вагу в загальній кількості малих підприємств займають підприємства торгівлі та громадського харчування – 35%, сільського та лісового господарства –14,1%, підприємства з надання послуг – 9,2%, будівельні підприємства – 6,7%, промислові підприємства малого бізнесу – 20%.

У районі зареєстровані 1042 суб’єкти підприємницької діяльності-фізичні особи, з яких 56,9% діють у галузі торгівлі та громадського харчування, 24,7% – надають послуги, 15,6% – підприємці, які здійснюють діяльність у сфері сільського та лісового господарства і всього 2,8% – займаються виробництвом промислової продукції. Окрім того, зареєстровано 10 фермерських господарств, з яких діючі – 5.

Василь Канюк відзначив, що підприємства малого бізнесу реалізували  в 2010 році продукції, виконали роботи та надали послуги на 22178,9 тис. грн., що на 51% більше 2009 року. У малому бізнесі, включаючи малі підприємства, фермерські господарства та підприємців-фізичних осіб, працює понад 1794 особи. Вони сплатили податків до зведеного бюджету в 2010 році 2935,2 тис. грн.

Виступаючий наголосив, що у розвитку підприємництва у районі залишається низка  невирішених проблем. Зокрема, у підприємництві не  повною мірою  використовує ться наявний природно-рекреаційний потенціал. Недостатня активність громадськості щодо застосування на практиці права участі в регуляторній діяльності органів виконавчої влади.

Відсутні необхідні кредитні ресурси для розвитку малого бізнесу. Суттєво нижчим за середньо районний показник залишається рівень середньомісячної зарплати. В умовах району недостатньо розвинений принцип “мовчазної згоди”, суть якої полягає в набутті суб’єктом господарювання права на провадження певних дій щодо здійснення господарської діяльності або видів господарської діяльності без одержання відповідного документа дозвільного характеру за умови, якщо суб’єктом господарювання було подано в установленому порядку заяву та документи в повному обсязі, проте у встановлений законом строк документ дозвільного характеру або рішення про відмову в його видачі видано або направлено не було. Турбує і низька частка діючих підприємств у загальній кількості підприємств району. Потребує виправлення збиткова діяльність підприємств малого бізнесу.

Цього року актуальним для району є створення механізму ефективної взаємодії між органами влади та підприємницькими структурами району. Йдеться про  введення в дію практики застосування часткового відшкодування з бюджету району відсоткових ставок за банківськими кредитами, отриманими суб’єктами малого та середнього бізнесу для реалізації інвестиційних проектів, залучення підприємців району до розробки інвестиційних пропозицій та проектів та ін. Результатом реалізації цих завдань має стати подальший розвиток підприємництва, підвищення фінансово – економічної ефективності функціонування підприємницьких структур, зростання їх впливу на економіку району, добробут громадян та якість життя населення району.

Закарпатська Країна